Znate li za koju doobru knjigu?

 

Dijana Klarić, suautorica izložbe ''Koja doobra knjiga''
Dijana Klarić, suautorica izložbe ”Koja doobra knjiga”

Izložba ”Koja doobra knjiga” otvorena je i postavljena u Gradskom muzeju 15. listopada povodom mjeseca hrvatske knjige i povodom obilježavanja 170 godina postojanja Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Izložba je postavljena u suradnji Gradskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice Požega, rekla nam je u ugodnom intervjuu Dijana Klarić, jedna od osoba koja je postavila ovu izložbu. Naglasak je ovoj izložbi, naravno, na knjigama. Izložba prikazuje povijest knjižnice, ali i knjižnicu u današnje doba računala i digitalizacije.

Što ova izložba nudi srednjoškolcima?

Na ovoj izložbi možete vidjet kulturno naslijeđe grada Požege jer Gradska knjižnica je najstarija kulturna ustanova u Požegi. Možete vidjeti cijelu njezinu povijesti, povijest pisane riječi od rukopisa i starih, jedinstvenih knjiga do novih digitaliziranih  knjiga. Razvoj knjige kroz knjižničarstvo i kroz informacijske znanosti i, naravno, možete vidjeti koje sve knjižno blago čuva Gradski muzej.

1Kada je i kako osnovana Gradska knjižnica i čitaonica Požega?

Gradska knjižnica i čitaonica Požega  osnovana je 1845. godine, dakle prije 170 godina. To je vrijeme hrvatskog narodnog preporoda, dakle, kada je bilo bitno očuvati hrvatski jezik i nacionalni identitet, a kako ćete očuvati hrvatski jezik nego da njime govorite i da njime pišete. Nekoliko obrazovanih Požežana odlučilo je osnovati društvo koje se zvalo Čitaonica. To je početak postojanja današnje knjižnice. Čitonica nije bila knjižnica kakvu mi danas poznajemo nego je to bilo društvo koje je okupljalo visoko obrazovane građane.

Za koja ćemo značajna imena moći čuti na izložbi?

U 170 godina pojavila su se mnoga značajna imena Požege i Požeško-slavonske županije tako da izložba prikazuje i zavičajnu zbirku Posseganu, u kojoj nalazimo knjige koje su pisali Požežani, knjige o Požežanima i knjige koje su tisakne u Požegi. Najveću vrijednost imaju stare i rijetke knjige kao što su knjige Antuna Knažlića, Vjekoslava Babukića, Miroslava Kraljevića koji je ujedno i osnivač prve požeške tiskare. Također, bit će prikazane ostavštine, tj. privatne knjižnice Franje Cirakija i Julija Kempfa.

Na izložbi će biti prikazano nekoliko raritetnih knjiga. O kojim je knjigama riječ?

Gradski muzej posjeduje dvije postinkunabule koje su uvezane u jednu. Njih smo otkrili prije dva mjeseca kroz katalogizaciju specijalne knjižnice Gradskog muzeja. Također, moći ćete vidjeti vrlo vrijedan rukopisni udžbenik Uvod u pravu kemiju koji je napisao Pavao Thaller.

7Zanima nas gdje se čuvaju najvrjednije knjige?

U Gradskoj knjižnici i čitaonici postoji jedan poseban ormar koji je vodonepropusan i otporan na vatru. U Gradskoj  knjižnici postoji puno vrijednih knjiga i one sve ne stanu u taj ormar, ali tamo se čuvaju barem te najvrijednije.

Ovo su bili tek detalji s izložbe Koja doobra knjiga koje nam je otkrila knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Požega Dijana Klarić. Izložbu možete posjetiti do 15. studenoga kada i završava Mjesec hrvatske knjige.

Foto: Terezija Nović