Knjiga do knjige i prođe Mjesec knjige

2U današnje doba, doba zaokupljeno tehnologijom, sve rjeđe možemo vidjeti nekoga tko čita knjigu. Svi samo gledaju u svoje ekrančiće i lupkaju po njima kao u transu često gubeći vrijeme na društvenim mrežama. Ponekad nam se čini da su knjige gotovo u potpunosti zaboravljene i odbačene. No, jesu li doista? Naravno da ne! Dokaz da su knjige i dalje itekako cijenjene je njima posvećen mjesec, Mjesec hrvatske knjige.

Što je bilo, a što će biti

Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna, nacionalno kulturna manifestacija koja se održava svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. U cilju mu je promicati hrvatske knjige i čitanje, a okuplja knjižničare, književnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje na raznoraznim radionicama, predavanjima, promocijama i izložbama u mjesnim knjižnicama diljem Lijepe Naše a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Ovogodišnji je program  protjecao u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Upravo zbog toga je središnji program Mjeseca hrvatske knjige 2015. bila akcija Upali lampicu i čitaj koja se odvijala 23. listopada u cijeloj Hrvatskoj s ciljem popularizacije čitanja. Slične će se aktivnosti održati na predstojećem nam Interliberu u okviru „Znanstvenog parka“ koji će trajati od 10. do 15. studenoga te će na njemu biti organizirane brojne radionice za djecu i mlade na temu poticanja čitanja popularne znanosti uz izložbu „Kadar za čitanje“ fotografskog natječaja na temu čitanja s Noći knjige 2015.

(D)oživimo zajedno A. B. Šimića

U Požegi se Mjesec hrvatske knjige do sada obilježio brojnim kreativnim radionicama, pričaonicama, predavanjima i izložbama, a ovom prilikom najavljujemo pjesničku večer Blaga svjetlost zvijezda A. B. Šimića koja će se održati 12. studenog s početkom u 18h. Večer poezije organizira Grdska knjižnica, u čijim će se prostorijama događaj i odviti, u suradnji sa SKAD-om, KRUG-om i Katoličkom gimnazijom. Posebno treba istaknuti otvorenje izložbe Koja doobra knjiga u čast 170 godina Gradske knjižnice i čitaonice Požega koja se održava do 15. studenoga, a ponosimo se da će izložbu posjetiti svi učenici naše škole.

3Knjiga nije hrana, ali je poslastica. (Tin Ujević)

Koliko god se razlikovale po starosti, veličini, debljini, žanru ili namjeni, knjige su nacionalna blaga, one su čuvari svjetla. U njima žive ljudi koji su davno kročili ovom zemljom, one su nositelji i spomenici davno nestalih civilizacija, u njima stoje osjećaji i sjećanja na nečiji život, u njima su zapisani nečiji snovi, nade, molitve, želje… One nam otvaraju puteve u najljepše svjetove i omogućuju nam da upoznamo nevjerojatne likove. One su naše učiteljice i uvijek dostupne prijateljice. One su hrana duše.