“Put sreće” daleko najbolji!

Danas se napokon održalo dugo očekivano natjecanje “Put do filma za 80 dana” u Gimnaziji Požega. Organizator ovoga natjecanja je prof. Željko Balog, profesor u mirovini i voditelj gimnazijskog GFR-a. On je na početku programa pozdravio sve prisutne i napomenuo kako je ovo treća godina održavanja ovakvog tipa natjecanja. Sve prisutne je zamolio je da nakon svih pregledanih filmova zaokruže najbolji. Na koncu je dodao: „Tko pobijedi slava mu je vječna!“

18U ovome natjecanju sudjelovale su tri škole: škola domaćin – Gimnazija Požega, Katolička gimnazija i Ekonomska škola.

Filmovi koji su se ove godine prikazivali jesu: Poslovice GFR FILM-VIDEO; Što je sreća – Ekonomska škola; Ni da ni ne – GFR FILM-VIDEO; Put sreće – Katolička gimnazija; Buđenje – GFR FILM-VIDEO; Matija i Vanja – Ekonomska škola; Novčanik – GFK FILM-VIDEO.

Nakon što su prikazani svi filmovi nastupilo je glasovanje. Tijekom prebrojavanja glasova, koje su odradili domaćini, učenici su mogli pogledati još jedan višeminutni kratki film. Nakon svih prebrojanih glasova uslijedilo je i proglašenje pobjednika ovogodišnjeg natjecanja ”Put do filma za 80 dana”.

Treće mjesto zauzeo je film Novčanik, rad učenika Opće Gimnazije Požegi s 18 glasova dok je drugo mjesto pripalo je filmu Matija i Vanja učenika Ekonomske škole u Požegi s 19 glasova. Ono što je za nas najvažnije najboljim filmom proglašen je film Put sreće Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi s nevjerojatnih 67 glasova.

7Nakon završenog programa organizator prof. Balog dao nam je kratku izjavu.

Budući da je ovo već treća godina ovog natjecanja mislite li da kvaliteta raste?

“Mislim da da, ali problem je kada djeca dorastu i priviknu se na sve zahtjeve koji se od njih traže, onda se generacije mijenjaju i oni odu. Onda može varirati ta kvaliteta, ali najbolje je kada su svi razredi aktivni u tome. Onda manja djeca mogu izvući kontinuitet i steknu neko iskustvo već u početku s nekim manjim zadatcima, a kasnije sa sve većima. U svakom slučaju, ja sam zadovoljan unatoč svim današnjim poteškoćama. Završili smo i ovaj projekt i mislim da je danas već dan kada bi trebali početi razmišljati o novim projektima i filmovima.“

Koji je, ustvari, cilj ovakvih natjecanja?

„Glavni razlog je da se svi skupa družite, zabavljate, razgovarate i ti filmovi će vam jednog dana dobro doći i razveselit ćete se kad ih vidite, jer, ipak, oni će ostati sačuvani i u arhivu škole, a vjerojatno i u vašem osobnom arhivu. Možda dobro posluži, jer moguće je da netko od vas i završi u filmskim vodama, tko zna?“

3Ponosni redatelj filma Ivan Mitrović također se našao pred našim novinarskim perom pa nam je i on iznio svoje viđenje na današnji dan i ovaj uspjeh.

Jesi li se nadao baš prvome mjestu?

„U početku se baš i nisam nadao ovakvome uspjehu, ali nakon što sam odgledao filmove bilo je sve jasno.“

Dakle, smatraš da konkurencija nije bila jaka?

„Konkurencija je bila…pa konkurencije, iskreno rečeno, nije ni bilo!“ našalio se Ivan.

Zanimalo nas je i je li samostalno pisao scenarij na što je rekao da ga je pisao u suradnji s Leonom Fogadićem i Domagojem Zubovićem koji su ga savjetovali i davali mu bezbroj ideja. Da su doista zaslužili biti nagrađeni za svoj trud dokaz je da im je za realizaciju trebalo oko mjesec dana. „Od priprave scenarija do snimanja, pa nekoliko puta ponovnih snimanja istih scena. U početku je bilo teško, ali smo na kraju uspjeli. Ovdje moram spomenuti i moje višesatno montiranje filma.“ zaključio je na kraju Ivan koji je zajedno sa svim svojim kolegama, glumcima, snimatelju i prof. Frani Barišiću proslavio njihovo i ime naše škole.

Na nama je da još jednom pogledamo film učenika Katoličke gimnazije Put sreće, a oni koji još nisu imali tu čast da ga čim prije pogledaju.

Film možete pogledati na sljedećoj stranici: www.youtube.com/watch?v=ka3reMaTArE

Tekst: Ela Ešegović i Karlo Potnik

Foto: Maria Franjić i Antonio Ciprijan Kljajć