Božić u Sičama

Dragi prijatelji,

s ponosom vam predstavljamo prvu video reportažu novinarske družine Katoličke gimnazije Nautes Božić u Sičama. Kao što i u samoj reportaži možete čuti i vidjeti, božićni se običaji i svekolika narodna tradicija, hrvatska narodna tradicija, u raznim krajevima i mjestima Lijepe Naše podudaraju. Stoga smo tražili ono što će neki kraj ipak po nečemu specifičnom razlikovati od drugih.

1941523_1090762600942809_3620394247469684175_oSiče su malo posavsko selo čiji je govor zaštićen kao kulturna nematerijalna baština na razini Republike Hrvatske, a njeni ga stanovnici, i mladi i stari, ljubomorno nastoje sačuvati. Posjetili smo stoga Siče gdje nas je dočekao gospodin Ivica Šebelić, voditelj KUD-a „Radinje“, a koji nas je povezao s jednim od izvornih govornika sičanskoga govora, kako on sebe voli nazivati, a i kako ga u selu zovu, đedom Stjepanom Grabrićem. U reportažu nije stalo svo bogatstvo ovoga kraja o kojem smo slušali dobra dva sata u prostorima obnovljenog društvenog doma KUD-a „Radinje“.

Nadamo se da će vas ova reportaža ili prvi puta ili ponovno oduševiti, nasmijati, a nadamo se i senzibilizirati za hrvatsku kulturnu baštinu i tradiciju koju jedino mi možemo sačuvati, ako ne kao izvorni poznavatelji nekih običaja, a onda kao oni koji će se za nju zanimati, istraživati ju, promovirati te o njoj ponosno drugima govoriti.

Reportažu možete pogledati ovdje: