Siječanjska duhovna obnova

Početak 2016. godine nastavnicima i djelatnicima katoličkih škola Požeške biskupije započeo je duhovnom obnovom koju su u dvorani Alojzija Stepinca predvodili isusovac pater Mijo Nikić i njegova suradnica dr. Jurčić.

DSC_0093Na početku ovog tradicionalnog susreta prisutne je pozdravio msgr. Antun Škvorčević zahvaljujući svima što su se odazvali ovom susretu, pogotovo onima koji su došli iz daljega. Zaželio je svima puno uspjeha u novoj godini sa željom da ne zaborave odgojno-obrazovni karakter naših ustanova.

 

Gost predavač, pater Nikić, poznati je isusovac koji predaje na Teološkom studiju Filozofsko-teološkog instituta eshatologiju i sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja, na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu povremeno predaje i vodi seminare na postdiplomskom studiju iz filozofije i religijske kulture, dok na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na postdiplomskom studiju predaje teme iz međureligijskog dijaloga.DSC_0099 - Copy

Na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu studirao je dubinsku psihologiju o kojoj je progovorio u današnjem predavanju. Predstavio je prisutnima, čiji je, konačno, cilj upoznati i formirati mladu osobu, čovjeka kao kompleksno biće koje je u svojoj cjelovitosti i emocionalno i razumno i društveno biće, a ne samo jedno od toga.

DSC_0106

 

 

U drugom dijelu susreta ravnatelji svih četiriju škola ukratko su predstavili život svojih škola u svim njihovim nastojanjima i sazrijevanju koje je sve očitije ne samo nama kao djelatnicima, već i javnosti koja nije uvijek bila naklonjena novosti koju su donijele ove ustanove. Na koncu je Osnivač predstavio neke ideje i ciljeve koji se prirodno nameću našim školama te iznio neke prijedloge koje bi se zajednički trebalo rješavati. Među ostalima podsjetio je kako je biskupija otvorena za pomoć pri ostvarenju maturalnoga hodočašća učenicima težega materijalnoga statusa, ali i kvalitetnijeg smještaja u samome Rimu. Jedna od ideja je i organizacija hodočašća djelatnika i roditelja učenika katoličkih škola u Rim.

DSC_0110Susret se nastavio kratkim molitvenim susretom u požeškoj Katedrali koji su predvodili vjeroučitelji požeških katoličkih škola te domjenkom u blagovaonici Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije.