Svijet pripada najmlađima

U drugom polugodištu planirani su brojni projekti naše škole, a ovih je dana jedan vrlo vrijedan i plemenit upravo završen. Radi se o projektu koji je Park prirode Papuk organizirao u suradnji s našom školom. Cilj ovoga projekta bio je najmlađima, odnosno predškolskom uzrastu predstaviti edukativne materijale Parka prirode te slikovnicu „Leptir i mrav“ i upoznati ih upravo s ljepotama Parka prirode Papuk. DSC_0093

Katolička gimnazija ima izvrsnu suradnju s Parkom prirode preko profesora Frane Barišića koji je ovu prijateljsku suradnju i dogovorio. Kako bi što jasnije predškolcima približili sadržaj slikovnice, prof. Marijana Ćorluka, uz pomoć učenica dramske družine Ive Budimir, Matee Pauković i Paule Kosac, osmislila je kratki igrokaz koji su, uz pomoć radne ekipe s Papuka i renđerice Gordane, učenice odigrale u više dječjih vrtića i OŽB Požega. Priča „Leptir i mrav“ zapravo je istinita priča čija se radnja doista odvija na livadi Zvečevo na kojoj boravi čudesni leptir Močvarni plavac. Ovaj rijetki leptir preživljava samo u blizini biljke Plućne sirištare i marljive vrste mrava koji, pretpostavljate, obitavaju na livadi Zvečevo i još samo na dvije lokacije u Hrvatskoj.

DSC_0111Priča je najprije predstavljena u Dječjem vrtiću „Radost“, a potom i „Cvjetnoj livadi“ te „Pod gradom“, nakon čega su otputovale čak i u Viroviticu gdje su posjetili dječji odjel OŽB Virovitica. Projekt predstavljanja završili su povodom Svjetskog dana bolesnika posjetom također dječjem odjelu OŽB Požega. Park prirode Papuk, točnije, ravnateljica Kristina Kožić tom je prigodom malim pacijentima donirala slikovnice „Leptir i mrav“ te bojanke o Parku prirode kako bi im vrijeme koje tamo borave učinili zanimljivijim, na čemu im je zahvalio primarijus dr. sc. Vlado Drkulec.

Na koncu je svima prisutnima, među kojima su bili i mediji, predstavljen budući projekt namijenjen osnovnoškolskoj dobi u kojem će naša škola ponovno sudjelovati također pod mentorstvom profesora Barišića.