Svjetski tjedan svemira

U ponedjeljak 10. listopada 2016. povodom Svjetskog tjedna svemira u Dvorani sv. Terezije Avilske održano je predavanje učenicima, profesorima i djelatnicima Katoličke gimnazije. Predavanje na temu Istraživanja sunčeva sustava automatskim letjelicama održao je prof. dr. sc. Ivan Romštajn, znanstveni suradnik Zvjezdarnice Zagreb, rodom iz Požege.

Na predavanju su se mogle saznati mnoge zanimljivosti o planetima Sunčeva sustava, o njihovoj geološkoj povijesti, satelitima te o drugim nebeskim tijelima kao što su asteroidi, kometi i patuljasti planeti. Također je naglašen značaj automatskih letjelica bez kojih bismo i dalje imali jako malo podataka o Sunčevom sustavu te ne bismo znali ništa o drugim planetarnim sustavima kojih je uz pomoć automatskih letjelica otkriveno čak 3 000.

Prof. Romštajn, kao znanstveni suradnik Zvjezdarnice Zagreb, često održava ovakva predavanja u njihovim prostorima. Predavanja se održavaju školskim grupama, ali i svim zainteresiranim građanima te su njihova vrata uvijek otvorena za ljubitelje astronomije. Budući da u Zagrebu vlada svjetlosno onečišćenje, teleskop većinom koriste za popularizaciju astronomije i edukaciju građana. Budući da je rodom iz Požege, već je nekoliko puta održavao predavanja i u zvjezdarnici požeške Gimnazije te nam je rekao kako je izrazito sretan što ljudi ovoga kraja imaju priliku promatrati svemir iz takve zvjezdarnice.