Nagradni izlet na Papuk

dsc_0053U sklopu nagradnog terenskog izleta na stanište najmanjega guštera u Hrvatskoj, ivanjskog rovaša, na Papuk se u četvrtak 6. listopada uputilo tridesetak učenika pod stručnim vodstvom prof. Frane Barišića, voditelja projekta, i djelatnika JU Park prirode Papuk, dipl. ing. geologije Gorana Radonića. Na temu kako sačuvati stanište ove malene i plahe životinjice svojim radovima javili su se učenici iz cijele županije, no zbog poteškoća s prijevozom, na terensku su se nastavu uputili učenici OŠ ”Mladost” Jakšić, OŠ Julija Kempfa u Požegi te učenici KOŠ-a i KG-a. Bogom dani lijepi dan započeli su u informacijskom centru JU Park prirode Papuk gdje su se uz stručno vodstvo upoznali s geološkom poviješću Papuka, njegovim specifičnostima, uključivanjem u lanac geoparkova Europe i projektima koji stoje pred djelatnicima ove ustanove. Učenici su imali priliku pogledati zbirke mineralnih, životinjskih i biljnih fosila koji su pronađeni na ovoj jedinstvenoj planini u Hrvatskoj.

dsc_0134Nakon iscrpnog teorijskog uvoda uslijedio je i onaj praktični dio terenske nastave, pješačenje Papukom do prvog odmorišta, planinarskog doma Mališćak, a potom i Turjaka, zaštićenog staništa ivanjskoga rovaša. Do samoga cilja učenici su prošli gustom šumom bukve i hrasta kitnjaka, ali i poučnom botaničkom stazom koja krije više zaštićenih biljnih vrsta. Na samom Turjaku učenici naše škole, Ana Maria Mandić i Mario Janković, u nekoliko su riječi upoznali mlade planinare i ljubitelje prirode o specifičnosti staništa ivanjskoga rovaša i o biologiji guštera samog. Za to vrijeme prof. Barišić uspio je na licu mjesta uhvatiti i jedinku ivanjskoga rovaša, ali i mladunca zidne gušterica tako da su se učenici još bolje mogli uvjeriti u malenost ove ugrožene vrste.

U pozitivnom ozračju prelijepoga jesenskog popodneva skupina mladih entuzijasta krenula je niz padine Papuka prema Velikoj odakle su se vratili svojim domovima, nadamo se, samo s lijepim iskustvima.