Iz garaže do uspješne multinacionalne kompanije

Uspješni samoborski poduzetnik, otac osmero djece, praktični vjernik, Tomislav Debeljak, posvjedočio o svom životnom putu učenicima naše škole.

DSC_0479

U petak 20. siječnja na poziv ravnatelja Bedeničića posjetio nas je Tomislav Debeljak, uspješni poduzetnik iz Samobora, vlasnik DIV grupacije i direktor Brodosplita, a uz to i otac osmero djece koji nam se predstavio svojim izlaganjem u kojem se dotaknuo problema hrvatskog poduzetništva i u kratkim crtama opisao svoj poduzetnički put. Susretom je moderirao prof. Stefan Bunjevac uz tehničku pomoć prof. Pavelića.

 

Bog nas je predodredio za poduzetnike

8855523ac499c15e1c7d0aad890cfbaf_700x550Put gosp. Debeljaka od garaže do kompanije od strateške važnosti možemo usporediti sa životnim putevima velikih Stevea Jobsa ili Billa Gatesa. Njegov otac, Božidar Debeljak, doslovno je s alatima iz garaže napravio multinacionalnu kompaniju. U njegovu poslu pratio ga je i Tomislav koji je stjecao radne navike i polako preuzimao vodeće mjesto u tvornici, a danas sjedi na čelu Uprave Brodosplita.

Veliku ulogu u njegovom poslovnom usponu imao je upravo njegov otac koji mu je naglašavao: „’Rad koji voliš nije muka.’ Upravo to me naučio od malih nogu kao što danas djeca od malih nogu gledaju u računala. Srećom imam svojih osmero pa znam kako je to. Uvijek mi je govorio da se taj novac koji zaradim lako može potrošiti, ali može se uložiti i napraviti nešto korisno. I tako, kao što je nekome Bog dao da bude pjevač, kao što je Bog nekome dao da bude svećenik, tako je mom ocu i meni dao da budemo poslodavci i da zapošljavamo ljude.“

 

Hrvatsku koči hrvatski jal

DSC_0488Gosp. Debeljak naglasio je da je poduzetnicima u Hrvatskoj dosta teško i problematično jer  vlada svojevrsna antipoduzetnička klima i vizija poduzetništva kao nepotrebnog ulaska u rizik poslovanja, a uz to i sklonost medija i javnosti da etiketiraju poduzetnike kao lopove koji  su se preko noći obogatili privatizacijom. Isto tako naglašava da je hrvatski radnik itekako kreativan, pametan i snalažljiv.

„Prošao sam od Kine, Južne i Sjeverne Amerike, Afrike, Bliskog Istoka, ali sve skupa nisam upoznao sposobnije ljude nego što su Hrvati. Hrvatski jal je brutalan i on je taj koji nas vuče nazad, a on je ujedno i dio nacionalnog identiteta. Zato sljedeće generacije moraju napraviti neki preokret i postati složni te izgraditi Hrvatsku, onakvu Lijepu Našu kakvu je zamišljao dr. Franjo Tuđman. A sjetimo se i riječi Brune Bušića koji je rekao: ‘…no kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Tad će biti najveće i nerješivo pitanje – kako nas tada spasiti od nas samih?!’ Nije on bio neki prorok, on je bio osoba koja je znala hrvatski problem. Ovo govorim jer želim da dobijete svijest da ste vi ti koji ćete taj naš brijeg iz prošlosti morati ispraviti. Dakle, ljudi u Hrvatskoj ne znaju što bi htjeli i kako bi htjeli nego kako ih netko odvuče. Moramo biti svjesni, imamo svoj mozak i svatko je svoje biće. Moramo razmisliti kako ću ja sutra biti poduzetan za sebe, odnosno gdje bih se ja osjećao najbolje i što bih zapravo radio.“

Foto: Terezija Nović