50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika

DSC_5905Danas smo u našoj školi obilježili Dane hrvatskog jezika koji traju od 11.-17. ožujka. Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika koja je u zagrebačkom tjedniku Telegram objavljena 17. ožujka 1967. godine. “Radi se o povijesno, politički, kulturno i jezično važnom dokumentu kojim se nastojalo zaštiti hrvatski jezik unutar jugoslavenske zajednice čije je vodstvo htjelo nametnuti nekakav tobože zajednički državni jezik u čijem je temelju već bio srpski jezik, a on bi pak bio obvezan u svim važnijim javnim ustanovama. Deklaraciju su sastavila sedmorica jezikoslovaca koje je predložila i okupila Matica hrvatska, a potpisat će ju 18 najvažnijih kulturnih ustanova u Republici Hrvatskoj. Temelji su to na koje će se nadovezati hrvatsko proljeće, a kasnije i ideja o samostalnosti i, na koncu, ideja o jedinstvenom jeziku Hrvata koji je danas priznat kao službeni jezik Europske unije.” objasnio nam je prof. Paulić.

DSC_5942Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se kako bi se mlade prisjetilo onih dana kada se borilo za opstanak našega jezika, ali ga i bolje upoznali kako bismo ga u svakoj prigodi pravilno mogli koristiti. Mi smo taj važan dan obilježili revijalnim kvizom znanja s područja jezika. Kviz se sastojao od četrdeset pitanja (gramatika, pravopis, anagrami, rebusi, zadatci s polaznim tekstom itd.). Organizirao ga je prof. Paulić s trima voditeljicama natjecanja Janom Jularić, Dorom Vuković i Leom Šulc. U kvizu je sudjelovalo 6 skupina koju je činilo četvero učenika. U svakoj skupini bili su predstavnici od prvog do četvrtog razreda, a svaki razred predstavljalo je po troje učenika. Od svih skupina najviše se istaknula ona za stolom broj četiri odnosno učenice Ana Šimunović, Margareta Ferić, Josipa Džomba i Marta Matešić. Svi sudionici kviza nagrađeni su slatkim nagradama našeg Zvečeva, a pobjednici su naravno dobili najbolje poklone.

I za kraj donosimo misao hrvatskog jezikoslovca Vjekoslava Klaića o čemu drugome nego o hrvatskome jeziku.

„Bog ti je darovao divni jezik hrvatski, kako ga gotovo više na svijetu nema. On je zvučan i bogat, tako da njime možeš izreći sve, što ti pamet kaže i srce osjeća. Griješiš protiv Boga i prirode, kad ne govoriš hrvatski, gdje god treba i kad ti se zgoda nadade. Govori hrvatski u kući i u javnosti, jer samo po jeziku tvome znat će svijet, da si Hrvat.“