Rezime Dana otvorenih vrata

DSC_2121
Prezentacijska učionica

Ovih dana Katolička gimnazija slavi deset godina svoga postojanja, no, osim toga, ona brine i o narednim godinama i budućim generacijama učenika. Ovoga četvrtka, 27. travnja, vrata Katoličke gimnazije s pravom javnosti bila su otvorena za sve one znatiželjnije. Naravno, naglasak je bio na učenicima osmih razreda koji će u skoroj budućnosti potaknuti današnjim programom postati dijelom ove naše predivne kulturno-vjerske-odgojno-obrazovne zajednice (4u1, op. a.). Biti članom Katoličke gimnazije znači imati drugu obitelj. U tome nam pomažu razne izvanastvne aktivnosti koje nam omogućuju da se pronađemo, izgradimo svoj karakter, pomaknemo granice svojih mogućnosti. Naravno, tu je i vrijedno osoblje Škole koje je uvijek tu upravo za učenike koje ponekad samo jednom toplom riječi ohrabruje naše gimnazijalce.

Kako se Dan otvorenih vrata svidio našim mladim prijateljima osmašima, a kako su ga vidjeli oni koji su u njemu aktivno sudjelovali pročitajte u nastavku gdje donosimo i razgovor s gđom Vesnom Vlašić, pročelnicom za društvene djelatnosti u Županiji, i g. Vladimirom Anželom, ravnateljem vipavske gimnazije.

Dragi gost iz Slovenije o Akademiji i DOV-u

DSC_2034
Gosti u dobrom društvu

Jedan od zapaženijih gostiju DOV-a je i ravnatelj Škofijske gimnazije iz Vipave koji u pratnji odgojiteljice u učeničkom domu, gđe Ivice Čermelj, u Zlatnoj dolini boravi već tri dana. U vrlo opuštenom i prijateljskom razgovoru g. Anžel nam je rekao kako je došao u posjet našoj školi na poziv ravnatelja Bedeničića, a radi obilježavanja njezine desetgodišnjice 25. travnja na svečanoj Akademiji. Budući da se radi o školama koje odnedavno međusobno surađuju, a osim toga su naši profesori i učenici također sudjelovali na proslavi dvadeset pet godina postojanja njihove Škofijske gimnazije u Vipavi, bilo je lijepo uzvratiti posjet. Dodao je kako je otpočetka planirao posjet za desetgodišnjicu, ali kako se danas održava i Dan otvorenih vrata, odlučio je produžiti posjet. Zanimalo ga je kako izgleda DOV KG-ovaca i kako oni to rade. Njihov se DOV, kao kaže, malo razlikuje od našeg, ali ne previše.

Nas je upravo zanimalo koje su to razlike pa smo g. Anžela zamolili da nam i o tome kaže koju. Nekakve veće razlike DSC_1970su u tome što su organizatori uglavnom sami učenici odnosno gimnazijalci te u tome što njihovi posjetitelji osnovnoškolci mogu sudjelovati u nastavi te iskusiti jedan-dva sata u gimnaziji. Gospodin Anžel se kratko osvrnuo i na Akademiju koja ga se vrlo dojmila, a posebno gluma i glumački dar naših učenika, dok su ga se danas posebno dojmile radionice i njihov sadržaj prezentiran na način zanimljiv osmašima što će pokušati primijeniti i na radionicama koje njihova škola organizira. Kao što znamo, naša Katolička i Škofijska gimnazija od ove školske godine surađuju i vrše razmjene učenika, posebno se tu ističe jednotjedni zajednički izlet u Soču kakav se planira i na Papuku kao jednotjedni kampus u kojem bi sudjelovala i Katolička gimnazija iz Virovitice. Za kraj nam je g. Anžel rekao kako mu je jako drago zbog ove suradnje koja se rodila sasvim slučajno i da se nada da će i u budućnosti postojati ovako dobra povezanost između gimnazija.

Razgovarala Jana Jularić

Logistička i savjetodavna podrška od prvih dana

Povodom DOV-a i o desetoj obljetnici postojanja naše gimnazije pitali smo dr. sc. Vesnu Vlašić, pročelnicu ureda za društvene djelatnosti, a koja je svih ovih godina podržavala osnutak i rad Katoličke gimnazije da nam kaže svoje viđenje suradnje u proteklih deset godina.

DSC_2033
Vesna Vlašić

„Pročelnica sam u Županiji od 2006. godine i na tome sam mjestu bila u trenutku kada se razmišljalo o osnivanju vaše škole te sam imala privilegiju pomoći nekim savjetima vlč. Mariju Saniću. Iznimno mi je drago što ova škola postoji i što slavimo njenu desetu obljetnicu jer smatram da je ona ponudom svojih sadržaja, posebice klasičnim smjerom, itekako obogatila odgojno-obrazovni sustav u Požeško-slavonskoj županiji i time omogućila jednom dijelu učenika da steknu znanja iz klasičnih jezika, a da ne moraju otići od svoje kuće. Požeško-slavonska županija je službeno vezana za Katoličku gimnaziju jer dio financijskih sredstava dolazi preko naše županije, odnosno moga Odjela. Surađivala sam sa svom trojicom ravnatelja i uvijek smo nastojali biti potpora školi za bilo kakva događanja, a mogli ste i sami primijetiti da svoju potporu pokazujem prisustvovanjem na događajima vaše gimnazije. Jedan od tih događaja je i Akademija na kojoj sam dobila puno više nego što sam očekivala. Njome ste pokazali da ste izrasli u jednu respektabilnu školu i da se osim znanja, što smo mogli vidjet po uspjesima vaših učenika na natjecanjima, kod vas značajno razvija i kreativnost. Moram dodati i da me se, osobno, posebice dojmio govor vašega ravnatelja koji je zaista bio inspirativan i ostavio me bez teksta. S obzirom da sam ja i prof. hrvatskog jezika, moram reći kako mi se na Danu otvorenih vrata najviše svidio vaš teatar i predivna predstava Kabanica.“

Razgovarala Anita Rotar

Iz oka osmašice

Moniku Jurić, učenicu OŠ Antuna Kanižlića, zamolili smo za osvrt na sve što je danas vidjela i doživjela u našoj školi. Vidno zadovoljna, Monika je pohvalila organizatore rekavši da su se jako potrudili i da je svatko mogao pronaći nešto za sebe, od poučnih i zabavnih sadržaja pa do predstave koja je se posebno dojmila. „Nekako me se najviše dojmila predstava jer je bila zanimljiva i posebna, a kod glumaca je vidljiva ljubav prema tome što rade.“ rekla nam je Monika. Ona kao i mnogi drugi osmaši još uvijek promišlja koju bi školu upisala, no od danas joj je, prema njenim riječima, Katolička gimnazija sigurno ušla u uži izbor.

DSC_2025
Lucija Morvaj

Iz KOŠ-a u KG

Učenica Katoličke osnovne škole, Lucija Morvaj, rekla nam je kako su joj se jako svidjele radionice te da je sve jako lijepo organizirano i zabavno. Također nam je rekla da planira upisati Katoličku gimnaziju te se nada da će i ona sljedeće godine sudjelovati u Danu otvorenih vrata.

 

Iz srca prekaljene klasičarke

Zanimalo nam je kako su se i naši učenici uključili i snašli u pojedinim radionicama i koji su njihovi dojmovi ovogodišnjeg DOV-a. Razgovarali smo s Ružicom Antolović, učenicom 2.a razreda koja je sudjelovala u prezentaciji škole pod mentorstvom vlč. Marijana Pavelića.

DSC_0285
Vesela obitelj Antolović (i Mihaela 🙂 )

Možeš li nam reći što te potaknulo da upišeš Katoličku gimnaziju?

Katolička gimnazija ispočetka nije uopće ulazila u moj odabir, ali na samom kraju ipak sam ju odlučila upisati i mislim da je to bila najbolja odluka koju sam dosada donijela u životu.

Možeš li nam reći nešto o radionici za koju si ti bila zadužena?

Ja sam bila zadužena za animiranje u prezentacijskoj radionici. Naš cilj bio je predstaviti program škole, upoznati učenike s našim načinom rada te profesorima. Radionici sam se priključila na poticaj vlč. Pavelića i jako mi je drago što sam se priključila i imala priliku sudjelovati. Meni je, osobno, a mislim i svima drugima lijepo, zabavljamo se i družimo (a time usput osmašima svjedočimo naše zajedništvo, op. a.).

DSC_0403
Hashtagaj Marijana i ekipu

Tvoj komentar na Dan otvorenih vrata?

Grupe koje su nam dosad bile pokazale su velik interes za našu školu. Mislim da da su zadovoljni svime što smo im dosada predstavili. Vjerujem da će im to zadovoljstvo rasti i s onime što će im tek biti predstavljeno. Posebno su bili oduševljeni dramskom družinom i blic-testovima. Najviše su im se svidjeli predstava Kabanica, ples profesora Katića i pjevanje profesora Paulića. Malo veći interes učenici su pokazali za klasični smjer.

Što misliš čime Katolička gimnazija najviše privlači đake?

Mislim da ih najviše privlači zajedništvo i da je upravo zajedništvo i ta povezanost ono što svi osjete kada dođu u našu školu.

Razgovarala Rebeka Bešker

I na kraju još jednom zahvaljujemo svima kako na gostovanju tako i na angažmanu oko realizacije još jednog Dana otvorenih. Recimo da je ovogodišnjim programom koordinirala prof. Katarina Soldo Obućina, dok su voditelji pojedinih radionica uz učenike bili njihovi mentori. Tako je u matematičkoj radionici uz koordinatoricu prof. Katarinu bila mlada profesorica Marina Matić; u našoj najposjećenijoj Taberni domaćini su bili prof. Ivana Zovko, prof. Ivana Brekalo dok su prof. Ivana Drmić i prof. Nada Lodeta vodile jezičnu radionicu; prezentacijsku radionicu vodio je prof. Marijan Pavelić, a kao i svih ovih godina naši kazalištarci su opet ostavili sve bez daha, a opet zaslugom dobroga timskoga rada pod mentorstvom prof. Marijane Ćorluke; u prirodoslovnom kabinetu domaćini su bili prof. Jasna Prnjavorac, prof. Frano Barišić, prof. Leonardo Đaković dok su prijemom gostiju koordinirali prof. Josip Katić i prof. Mario Raguž; interijer škole je za ovu prigodu uredila prof. Vera Ćuže Abramović dok su sve događaje nastojali zabilježiti učenici prof. Miroslava Paulića; za doček profesora i ravnatelja bile su zadužene Kristina Bratić, Elizabeta Engelman i Anamarija Perić Launek dok su svima njima tehnička podrška bili Vlado Bošnjaković, Nena Svjetličić i Matea Drinovac.

Vidimo se dogodine!

Foto: Nautes