Antička Pula domaćin mislećim mladim ljudima

20170426_113113Drugu godinu zaredom naša škola imala je predstavnike na državnom natjecanju iz filozofije. Nakon Marije Prpić, ovu godinu školu je predstavljao Ante Herceg, učenik 4.b razreda.  Domaćin ovogodišnjeg natjecanja bila je Gimnazija Pula, a učenici i njihovi mentori mogli su uživati u ljepotama grada Pule od 24. do 26. travnja.

Prvi dan nakon dolaska u Pulu natjecatelji su pisali test iz povijesti filozofije dok su sljedeći dan pisali esej na temu Demokracija, a troje najbolje plasiranih učenika umijeće argumentiranja iskazalo je u usmenom dijelu. Prema Antinom mišljenju taj dan je bio najstresniji i najneizvjesniji jer su istoga dana trebali objaviti rezultati i konačni poredak natjecatelja. Drugi dio dana bio je rezerviran za druženje, zabavu i međusobno upoznavanje dok su zadnji dan, nakon dodjele priznanja i ručka, krenuli kući.

20170425_124206Ante nam je rekao da je zadovoljan rezultatom (22. mjesto) i smatra kako će mu ovo natjecanje osim dragocjeno stečenoga iskustva pomoći i oko stipendije i, eventualno, fakulteta koji će upisati. Također je jako zadovoljan natjecanjem, a ponajviše zbog ostalih mladih filozofa koje je upoznao. Za njih kaže da su vrlo društveni i komunikativni ljudi. Jako mu se svidjela i Pula te je pohvalio Puležane koji su se pokazali kao jako dobri domaćini. Naime, škola domaćin organizirala je posjet antičkim ostacima Pule pa su sudionici imali priliku posjetiti Amfiteatar, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Herkulova vrata te upoznati  noćni život grada.20170426_114819

Profesor Stefan zadovoljan je Antinim uspjehom, a o ovogodišnjem natjecanju rekao je sljedeće: „Svrha natjecanja mogla se osjetiti u neformalnom dijelu druženja među učenicima i mentorima, razvijanje kritičkog mišljenja, formiranja valjanih argumenata i donošenje rješenja uz uvažavanje i drugačijega mišljenja. Primjera radi, kako drugačije objasniti skupinu ljudi koja u kasnim večernjim (ili ranim jutarnjim) satima raspravlja o temeljima demokracije, njenim mogućnostima te prednostima i nedostacima.“

Na kraju našeg razgovora Ante se zahvalio svom mentoru prof. Stefanu Bunjevcu jer je u njemu probudio ljubav za sociologijom i filozofijom te izjavio da je upravo on jedna od najboljih osoba koje je susreo i s kojom se družio te dodao da je filozofija predmet koji, kako kaže Aristotel, uči kvaliteti i kvantiteti života.