Maturalno hodočašće u Rim

000Posjetiti Vječni Grad, susresti Petra Naših Dana, doživjeti srednjovjekovni Asiz i renesansnu Firenzu, osjetiti svježinu stotine tivolskih fontana, a sve to u dobrom društvu i zajedništvu s bratskom školom, privilegija je naših budućih maturanata koja su ostvarili krajem travnja i početkom svibnja na svom maturalnom hodočašću. Iako su sve dosadašnje generacije Rim posjetili krajem kolovoza, naši su se maturanti u ovom terminu pridružili zahvalnom biskupijskom hodočašću povodom dvadesete obljetnice biskupije na kojem je uz njih sudjelovalo još tristotinjak vjernika.

Prva postaja – kolijevka talijanske renesanse

02 Firenze (10)Na ovo epsko putovanje, pod vodstvom svojih razrednika prof. Ivane Arambašić i prof. Marijanom Pavelićem, krenuli su u poslijepodnevnim satima 28. travnja preko Virovitice, gdje su im se pridružili učenici pobratimske Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice. Klasičnom rutom preko Slovenije stigli su na svoje prvo odredište – Firenzu. U kulturno i političko središte renesansne Italije stigli su u kasnim jutarnjim satima 29. travnja gdje su imali priliku posjetiti mnoga poznata turistička odredišta među kojima su crkva Santa Maria Novela, Palazzo Medici, crkva San Lorenzo, Piazza Signoria, crkva Santa Croce i mnoge druge znamenitosti. Nakon dana u Firenzi uputili su se u hotel L’oasi koji je smješten svega 20-ak km od glavnog odredišta maturalnog hodočašća – Rima.

Drugi dan – nestvarno misno slavlje u bazilici sv. Petra

03 Vatikan, Tivoli (11)Prvoga dana boravka u Vječnome Gradu, do kojeg ih je doveo i njihov školski put, u nedjelju, 30. travnja, naši su učenici imali veliku privilegiju da zajedno s hodočasnicima Požeške biskupije sudjeluju na svečanom misnom slavlju koje je predvodio požeški biskup Antun i to u svetištu iza središnjeg oltara bazilike Svetoga Petra. Nakon kratkog obilaska Vatikana i svete mise, naši su učenici kratko obišli prvi planirani dio rimskih znamenitosti od kojih možemo izdvojiti Piazzu Navonu, Anđeosku tvrđavu, Pantheon ili npr. Fontanu di Trevi. Nakon obilaska ove najatraktivnije rimske fontane, naši su se maturanti-hodočasnici zaputili prema gradiću Tivoliju koji je poznat po visećim vrtovima i predivnim fontanama smještenim u Villi d’Este.

Prvi svibnja u Rimu

04 Marija Velika (4)Dok se u domovini slavio prvi svibnja, naši su učenici prošli kroz dio katakombi sv. Kalista nakon čega su se vratili razgledavanju i istraživanju znamenitosti užega središta Rima. Taj dan su posjetili-hodočastili u Lateransku baziliku sv. Ivana, baziliku sv. Križa, obišli Svete stube gdje su se mogli pomoliti ili zavjetovati. Nakon što su obišli ova, za našu vjeru znakovita mjesta, prošetali su Piazzom Venezia, poznatom i kao Oltar domovine, a potom su u predivnoj bazilici Santa Maria Magiore zajedno s hodočasnicima naše biskupije ponovno prisustvovali svetom misnom slavlju koje je predvodio biskup Antun Škvorčević, a kojem je koncelebrirao vjeroučitelj i razrednik 3.b razreda, vlč. Marijan Pavelić zajedno sa svećenicima koji su također hodočastili sa svojim vjernicima.

Romantično s ukusnim

05 Muzeji, Jeronim (6)Četvrti dan svoga maturalnog putovanja budući maturanti posjetili su Španjolske stube, omiljeno mjesto romantičnih parova ili budućih mladenaca, te pogledali bogatu umjetničku zbirku Vatikanskih muzeja. Taj dan Osnivač škole, biskup Antun, po svom je običaju počastio maturante ručkom u restoranu u blizini hrvatske crkve sv. Jeronima u kojoj su taj dio dana završili svetim misnim slavljem.

Do nogu pape Franje

06 audijencija, koloseum (5)Srijeda je u Vatikanu rezervirana za audijenciju hodočasnika sa Svetim Ocem. Tako je bilo i u srijedu 3. svibnja kada su maturanti obiju katoličkih škola u zajedništvu s hodočasnicima iz biskupije iščekivali dolazak pape Franje i to u sektoru koji je bio najbliži Petrovu nasljedniku. Papa Franjo hodočasnike iz Požeške biskupije pozdravio je riječima: „Od srca pozdravljam hrvatske hodočasnike, a osobito svećenike, nastavnike, sjemeništarce i maturante katoličkih gimnazija iz Požeške biskupije, zajedno s njihovim biskupom Antunom Škvorčevićem, koji su došli na grob Apostola Petra kako bi potvrdili vlastitu vjeru u prigodi dvadesete obljetnice osnutka Biskupije. Dragi prijatelji, s uskrsnom radošću zahvaljujte Bogu za sve darove koje vam daje i s kršćanskom nadom hrabro idite naprijed, odgovarajući svakodnevno Isusovom pozivu da ga slijedite kao njegovi učenici. Na tom putu neka vas prati zagovor Blažene Djevice Marije i svetoga Ivana Pavla II. koji je osnovao vašu biskupiju. Obećajem vam svoju duhovnu blizinu i zazivam na vas i vaše obitelji apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

Oči u oči sa Svetim Ocem

phoca_thumb_l_152795_03052017Budući da su našem Osnivaču, msgr. Škvorčeviću, naše škole uistinu drage, odlučio je dati neponovljivu priliku dvojim učenika da uživo upoznaju Papu Franju. Među izabranim učenicima našao se i naš Domagoj Zubović koji je uspio napraviti i „selfie“ s Papom, a o svom iskustvu je rekao: „Iako sam čak dva i pol sata čekao Svetoga Oca to mi je vrijeme proletjelo u trenu. Pomisao da se jedan osamdesetogodišnjak s toliko empatije i pažnje posvećuje svakoj osobi i pritom ne skida vedar osmjeh s lica ohrabrila me da strpljivo čekam i mirno sjedim dok se ne pojavi na ogradi mojeg odjeljenja. A onda se konačno pojavio. Bio je toliko jednostavan. S malo riječi, vidljivih pokreta na licu, a opet tako energičan i jasan. Rekao mi je sve, pogledom, iako zapravo nije izustio mnogo riječi. U tom zanosu i uzbuđenju gotovo sam zaboravio da držim mobitel u ruci. Pomislio sam: „Idem probati.“ Samo sam rekao: „Selfie, selfie.“, a on se već instinktivno namjestio. Nisam nikada naučio toliko puno o životu kao onda kad sam u deset sekundi tišine iz Papinog pogleda iščitao najveću lekciju života. Želiš li postati veliki čovjek, prvo postani skroman jer je skromnost put ka nebu.“ Nakon audijencije, učenici su se uputili u staru gradsku jezgru gdje su mogli razgledati Forum Romanum, Coloseum i crkvu Svetog Petra u okovima gdje su mogli vidjeti poznati kip Mojsija, genijalno djelo velikog Michelangela.

Grad velikog malenog sv. Franje

07 asiz (2)Posljednjega dana maturalnog putovanja učenici su se oprostili s Rimom i zaputili prema prekrasnom srednjovjekovnom gradiću Asizu, gradu sv. Franje Asiškoga, u kojem su posjetili legendarnu crkvicu Porcijunkulu, crkvicu koju je obnovio sam sv. Franjo sa svojom prvom braćom, a koja se danas nalazi unutar monumentalne bazilike Marije Anđeoske. U samom gradu koji je pod UNESCO-vom zaštitom, a koji je izgrađen na padinama brda Asi s kojega puca pogled na asiške maslinike, obišli su baziliku sv. Klare i predivnu baziliku sv. Franje koja je izgrađena na tri kata.

Dao Bog te se ponovilo

06 audijencija, koloseum (9)Osnaženi blagoslovom pape Franje, okrjepljeni ljepotama firentinskih, rimskih i asiških znamenitosti, osvježeni stotinama tivolskih fontana te sretni što su koračali stopama brojnih hrvatskih hodočasnika i to u godini kada slavimo desetu obljetnicu škole i dvadesetu obljetnicu biskupije, naši su se putnici-hodočasnici sretno vratili u svoje hrvatske provincije gdje im je ostalo, a što drugo, nego uspješno završiti treći razred i opravdati povjerenje svojih roditelja koji su im omogućili ovo nezaboravno iskustvo. I ne zaboravimo poruku Svetoga Oca koji nam je poručio da s uskrsnom radošću zahvaljujemo Bogu za sve darove koje nam daje i s kršćanskom nadom hrabro idemo naprijed, odgovarajući svakodnevno Isusovom pozivu da ga slijedimo kao njegovi učenici.