Hodočašće katoličkih gimnazija u Voćin

vocin (1) U subotu 13. svibnja u svetište Gospe Voćinske hodočastili su učenici i djelatnici Katoličke gimnazije iz Požege te Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice predvođeni ravnateljima Ivicom Bedeničićem i Mariom Voronjeckim te svojim vjeroučiteljima Marijanom Pavelićem i Ivanom Certićem.

vocin (12)Hodočasnici su se okupili prije svete mise na pokorničkom bogoslužju, gdje su imali priliku za svetu ispovijed, i na molitvenoj pripravi koja je prethodila svetoj misi, a koju su pripremili učenici obaju gimnazija sa svojim vjeroučiteljima. Središnji dio hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je, uz koncelebraciju svećenika djelatnih u školama, predvodio generalni vikar požeške biskupije Josip Krpeljević koji je na početku pozdravio sve prisutne te napomenuo da je na ovaj dan prije 100 godina bilo prvo ukazanje Gospe djeci Franji i Jacinti u Fatimi koje u ovo vrijeme papa Franjo proglašava svetima. vocin (7)Također je mlade podsjetio da je ovo njihovo godišnje hodočašće i euharistijska postaja u pripravi dvadesete obljetnice osnutka Požeške biskupije. U homiliji se dotaknuo brojnih događanja koja su obilježila upravo datum 13. svibnja, od Gospinih ukazanja i atentata na papu Ivana Pavla II do proglašenja blaženima spomenute djece vidioca. Svi ti brojni događaji ne mogu biti slučaj onome tko u Božjem svjetlu promatra povijest. Mladim je hodočasnicima pojasnio što to znači „vidjeti Boga“ te ih potaknuo da kroz Marijinu školu vjerovanja uče trpjeti za obraćenje grješnika i moliti svakim danom barem malo više kako bi bili Bogu bliže. Na kraju svete mise čestitao je gimnazijalcima i njihovim profesorima desetu obljetnicu osnutka njihovih škola.

vocin (2)Nakon svete mise hodočasnici su u klanjanju kroz molitvu i pjesmu zahvalili Bogu na svemu što im daruje, a program je završio kratkim duhovno-scenskim prikazom koji su pripremili učenici iz Katoličke klasične gimnazije u Virovitici.