O srednjem vijeku na Ljetnoj školi povijesti

Četvrtu godinu za redom Katolička gimnazija u Požegi u suradnji s Povijesnim društvom Požega organizira Ljetnu školu povijesti. Ove godine Ljetna škola održala se 15. i 16. rujna na temu Srednji vijek. Sudionike je pozdravio ravnatelj Katoličke gimnazije prof. Ivan Bedeničić i ravnatelj Povijesnog društva Požega prof. Vinko Tadić koji je ujedno i voditelj ovog projekta.

DSC_0037Ljetna škola odvila se u dva dana. Prvi su dan održana predavanja i radionice u prostorima Katoličke gimnazije. Na tim predavanjima sudjelovalo je 50-ak učenika iz 8 osnovnih i srednjih škola te osam profesora. Prvi dio predavanja održao je profesor Zdenko Samaržija na temu Uvod u srednji vijek. Tim predavanjem profesor nas je podsjetio na feudalni sustav i brojne seobe naroda. Drugi dio dana sastojao se od radionica na brojne teme, poput crkvene umjetnosti srednjovjekovnog doba, hrvatske kulturne baštine u srednjem vijeku, djeca i obitelj u srednjem vijeku, epigrafike, vjerskih zajednica i srednjovjekovnih utvrda itd. Učenici su bili raspoređeni po grupama koje je vodio po jedan profesor. Nakon radionica grupe su se spojile te su učenici svake grupe izložili temu svoje radionice u obliku plakata ili prezentacije. Nakon prvoga dana i odrađenih prezentacija učenicima su dodijeljene diplome.

Drugi dio ovogodišnje Ljetne škole sastojao se od jedne novine – DSC_0044terenske nastave iliti posjeta Zagrebu. Put u Zagreb sastojao se od posjeta srednjovjekovnom dijelu Zagreba gdje se posjetilo Muzej grada Zagreba, Krvavi most, uspinjaču, Markov trg i Arheološki muzej. Na kraju prof. Tadić najavio je i Zimsku školu arheologije koja će se održati u drugome mjesecu iduće godine. Ne smijemo zaboraviti da je jedna od ključnih osoba u organizaciji Ljetne škole povijesti i naš prof. Josip Katić koji već niz godina uspješno koordinira suradnju škole i Povijesnog društva Požega.

Foto: Marta Božić, 4.b