Zapamtite ovo ime – Bruno Čiček

IMG_8858Da je dobro laštiti mozak trenjem uz druge mozgove zaključio je još u svoje vrijeme Michel de Montaigne, a vjerojatno i mnogi prije njega. Iako se možda možemo složiti da ono znanje koje se provjeravalo ove subote (16. 9.) u našoj školi baš i nije najnužnije za konkretan život, nitko ne može poreći da su se oni koji su se natjecali dobro zabavili i još bolje izvježbali svoje moždane vijuge. Naša je škola ovoga vikenda prostorom bila domaćinom prvom Svjetskom kvizaškom juniorskom prvenstvu organiziranom u Hrvatskoj na koje su bili pozvani ne samo mladi Požežani već i, pokazat će se, svi mladi od 14 do 18 godina kojima je Požega bila bliža od Zagreba, dakle, svim Slavoncima.IMG_8966

Nažalost, pokazalo se da je činjenica što se radi o prvom natjecanju ovakvoga tipa, a zasigurno i (neutemeljeni!) nedostatak samopouzdanja kod mladih igrača, izazvala veći strah od same želje za natjecanjem. Tako se u Zagrebu okupilo devet, a u Požegi troje natjecatelja jer su neki još istoga dana odustali. Natjecanje se igralo u osam kategorija (povijest, kultura, lifestyle, zabava, mediji, svijet, sport i igre, znanost) po 15 pitanja, s tim da se rezultati najslabije kategorije nisu brojali. Pitanja su, kako se moglo i očekivati, bila prilagođena upravo ovoj dobi pa je strah od podbačaja doista bio nepotreban.

IMG_8925Ono što je nama najzanimljivije i, dopustite, najvažnije jest činjenica da se među ovih 12 natjecatelja nadmetao i naš maturant Bruno Čiček kojemu je ovo bilo prvo natjecanje ovakvoga tipa. Bruno je zauzeo izvrsno sedmo mjesto s osvojenih 57 bodova od mogućih 120. Također smo sretni jer su se druge dvije natjecateljice koje su kviz rješavale u Požegi, Viktorija Pilon i Ana Pašalić, našle na izvrsnom drugom i trećem mjestu s osvojenih 76 odnosno 73 boda. Djevojke su, za razliku od Brune, aktivne u kviz natjecanjima u svojim gradovima – Viktorija u Požegi, Ana u Osijeku. Najbolji je rezultat (80 bodova) ostvario Zagrepčanin Borna Škrlec s kojim se natjecala još jedna Požežanka na školovanju u Zagrebu, Nora Pisker.

Na kraju je potrebno čestitati svim natjecateljima, osobito našem Bruni, a posebno zahvaliti gospodinu Tomislavu Bleizifferu, jednom od naših najvećih požeških ali i hrvatskih kviz-entuzijasta, koji je ovo natjecanje organizirao u Požegi. Nadamo se da će ovi uspjesi naših Požežana (i Osječanke Ane) biti podstrek i ostalim ljubiteljima sveopćega znanja da se pridruže požeškoj kviz-sceni ako ne prije a onda za iduće Svjetsko juniorsko prvenstvo.

Foto: Karlo Bleiziffer