Nesvakidašnja rabota u vinorodnim vinogradima

DSCN8338Na južnim obroncima Parka prirode Papuk iznad mjesta Podgorje nalaze se vinogradi Veleučilišta u Požegi, gdje studenti stručnog studija Vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo provode praktičnu nastavu. Ondje su se 22. rujna uputili učenici prvih razreda Katoličke gimnazije u pratnji svojih razrednika i profesora. U isto su vrijeme učenici drugih razreda bili na lokaciji Štitnjak iznad Požege u privatnim vinogradima vinogradarstva i vinarstva Zrinščak.

U podnožju Papuka naše je učenike dočekao pročelnik poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi prof. Josip Mesić kojega smo zamolili da nam kaže na kakvo smo mjesto došli i kolika je površina njihovih vinograda. Ukupna površina vinograda je 7,5 hektara, međutim, kada se površina vinograda u sustavu Arkoda snima iz zraka, oni ne uzimaju u obzir prolaze između parcela, tako da je po sustavu Arkoda površina vinograda 5.5 hektara, odnosno 30 000 trsova.

DSCN8436-Koliko se vina proizvede i koje sve sorte uzgajate? -Ovisno o godini, prosječno se proizvede oko 25 000 litara. Sorte su graševina koja čini 1/3 dobivenog vina, chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, muškat žuti i sauvignon kojeg ima nešto manje, oko 200 trsova. Uz sam podrum nalaze se crne sorte: pinot crni, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Danas ste brali pinot crni i zwigelt. Zwigelt smo posadili iz razloga što je nekad na ovim parcelama bio posađen.

-Služi li vinograd i vinarija samo za poučavanje studenata ili se vino i prodaje? -Vino se prodaje u trgovini u sklopu Veleučilišta u Požegi te u jednoj vinoteci u Zagrebu.

-Dolaze li srednjoškolci u berbu? -Vi ste prvi srednjoškolci u berbi, a dosad smo kroz 3-4 godine imali osnovnoškolce. Drago nam je da ste kao srednja škola došli pomoći i vidjeti kako tu sve funkcionira.

DSCN8449-Hoćete li nastaviti projekt suradnje sa srednjim školama? -Dapače, hoćemo.

-Je li teško pronaći najamnike, odnosno radnike za vinograd? -Sve je teže i teže pronaći radnike za vinograd, ne mislim samo o berbi, nego o cijelom procesu uzgajanja grožđa i proizvodnje vina. Od rezidbe, pljevljenja, kada radnik mora biti stručan, ne može svatko danas doći u vinograd i početi s poslom. Da bi radnik bio učinkovit, mora znati i imati iskustva.

DSCN8393Nakon iscrpljujućeg posla, naši su mladi vinogradari otišli na zasluženi odmor, a zatim ih je čekalo još posla. Nakon što im je pročelnik, prof. Mesić rekao nekoliko riječi o vinu, vinskom podrumu te proizvodnji vina, učenici su degustirali neke od sorti, a to su: sauvignon, graševina, pinot crni te mošt muškata žutog.

„Danas sam brala pinot crni, nosila sam kašete i degustirala različite sorte vina što mi se svidjelo. Ovo mi nije prvi put da sam bila u berbi tako da sam već bila upoznata s poslom.” rekla je učenica 1.a razreda Lea Majski. Učenici su svojim kućama pošli radosni. Istaknuli su da im je bilo teško, ali da je bilo lijepo provesti vrijeme na otvorenom i družiti se s prijateljima.

Tekst: Lucija Morvaj, 1.b i Leonarda Zelenika, 1.a

Fotografija: Karlo Bleiziffer 1,a, Kristina Pandžić 2.b te portal Požega.eu