KG u svjetlu Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa

IMG_9836Prvi biskupijski euharistijski kongres održan je jubilejske 2000. godine u Voćinu. Drugi je održan u Požegi o desetoj obljetnici uspostave i djelovanja Požeške biskupije 2007. godine, dok je Treći euharistijski kongres Požeške biskupije proslavljen ovih dana, točnije 23. i 24. rujna u Požegi. Kruna je to obilježavanja 20. obljetnice uspostave i djelovanja biskupije i 20 godina stolovanja njenog prvog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića. Kongresno slavlje na Katedralnom trgu pred mnoštvom vjernika, a u koncelebraciji vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, te brojnih biskupa i svećenika, predvodio je kardinal Stanislaw Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II., vjerni pratitelj i najbliži suradnik svetog utemeljitelja naše Biskupije.

Dva dana slavljenja

DSC_9868Požeški biskup Antun Škvorčević prigodom svetkovine Duhova uputio je vjernicima Proglas Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa u kojem je sve vjernike pozvao da zajedno proslavimo ovaj jedinstveni događaj riječima: „Radosno vas pozivam da spomen navedene obljetnice naše Biskupije zajedno proslavimo Trećim euharistijskim kongresom u Požegi 23. i 24. rujna ove godine. S nama će tada biti i dragi lik naše Gospe Voćinske, koji je 2003. okrunio papa Ivan Pavao II., utemeljitelj naše mjesne Crkve.“ Učenici Katoličke gimnazije ova dva dana bili su domaćinima učenicima iz Virovitice (čime su još jedanput pokazali dobru volju i plemeniti duh), a s njima su sudjelovali i na otvorenju Kongresa, u subotu 23. rujna, ispred crkve sv. Lovre, gdje su dočekali i pozdravili kard. Stanislawa Dziwisza, domaćeg biskupa Antuna i ostale biskupe. Procesija mladih krenula je prema katedrali sv. Terezije Avilske gdje su održane Vespere mladih, molitva večernjih hvala koju su pjesmom i molitvom animirali DSC_9513sami mladi. Uslijedio je u Dvorani sv. Terezije Avilske povijesno-scenskim prikaz o 20-oj godišnjici Požeške biskupije pod nazivom „Dvadeset ljeta plodne žetve“. Prikaz su pripremili učenici dramske družine naše škole pod ravnanjem prof. Marijane Ćorluke, zbor škole predvođen prof. Marijom Tonc i vlč. Marijom Večerićem te plesači gospođe Ilijane Lončar. Dvorana sv. Terezije Avilske te večeri nije mogla primiti sve koji su htjeli pogledati ovaj glazbeno-scenski spektakl. Slavljenički vrhunac Večeri mladih bio je koncert duhovne glazbe „Otvorite vrata Kristu“ na kojem su nastupili brojni solisti, a sve ih je pratio veliki Zbor mladih Požeške biskupije u koji se za ovu prigodu uključilo preko 80 mladih, među kojima i naši gimnazijalci, te bend od 11 mladih glazbenika. Sve njih za ovu je prigodu okupio i pripremio sad već bivši kapelan župe sv. Terezije Avilske, vlč. Krunoslav Siroglavić, dok su program zajedno vodili prof. Miroslav Paulić i bivša učenica naše škole Lea Glasnović.

Na jedinstvo i suradnju pozvani i odazvani

Nakon koncerta uslijedilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje mladih u požeškoj prvostolnici koje su predvodili mladih iz deset dekanata naše biskupije. U IMG_9868nedjelju, 24. rujna, u 10.00 sati započelo je Kongresno postajno euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali brojni vjernici iz cijele biskupije, a kao jedan od akolita sudjelovao je i naš prof. Leonardo Đaković. Napomenimo na kraju da su naši učenici i djelatnici ugradili u ovaj Kongres dobar dio svoga slobodnoga vremena, ali i svojih darova kroz svoje sudjelovanje na svim postajama ovoga slavlja svojom pjesmom, sviranjem (Mijo Radić, brass kvintet), glumom, čitanjem, vođenjem, napose ovjekovječivanjem snimkom ili fotografijom (press centar vlč. Marijana Pavelića i sveprisutna TV sekcija), potom svojim angažmanom kao redari ili domaćini mladima iz Virovitice ili drugih dijelova biskupije. Nadamo se i držimo da smo bili dobar i važan i čvrst kamenčić u organizaciji i realizaciji Trećega euharistijskoga kongresa na ponos našega Osnivača i cijele biskupije.

DSC_9679I završimo riječima kardinala Stanislawa Dziwisza koje je uputio mladima na svečanim Vesperama: “(…) Svojim dolaskom ovdje gradiš svoj dom i svoju budućnost na stijeni koja je Isus Krist. I nije dovoljan samo jedan, usputan susret. S prijateljem kao što je Isus, želimo se susretati što češće. Zagledani smo u ono što On čini i nastojimo Ga nasljedovati, ići za Njim. Ovdje, najbolje na koljenima i u šutnji, uvjerit ćemo se u jedno: isplati se dopustiti da te vodi takav Prijatelj i Vođa. On te neće iznevjeriti!”

 

Tekst: Rebeka Bešker, 2.b i Miroslav Paulić

Fotografija: TV sekcija i Nautes