ISTRAŽIVANJE  NOVIH  SVJETOVA  U  SVEMIRU

Svjetski tjedan svemira, koji je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine, održava se svake godine od 4. do 10. listopada.  Upravo 4. listopada ove godine navršeno je točno 60 godina otkada smo praktički ušli u svemirsku eru. Tog dana lansiran je prvi umjetni Zemljin satelit „Sputnik – 1“. Od tada pa do danas izvedeno je preko pet tisuća lansiranja različitih letjelica te nam svaki novi dan donosi neku novu spoznaju o samome svemiru.

DSC_2284[1]U ponedjeljak 9. listopada, povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira, u Dvorani svete Terezije Avilske održano je predavanje na temu Istraživanje novih svijetova u svemiru kojemu su nazočili učenici i djelatnici naše škole, ali i učenici osmih razreda KOŠ-a. Predavanje je održao i prošlogodišnji gost predavač mr. sc. Ivan Romštajn, trenutno zaposlen u zagrebačkoj Zvjezdarnici. Naša škola je treću godinu za redom domaćin ovakvome tipu događanja, a prof. Leonardo Đaković organizator je ovog hvalevrijednog događanja čija je svrha potaknuti mlade ljude (gimnazijalce) da drugačije pristupe svijetu oko sebe, da uđu u čudesni i nepregledni svijet astronomije. Na predavanju smo mogli čuti brojne zanimljive činjenice o poznatimDSC_2275[1] i nepoznatim svjetovima, o načinima na koji se otkrivaju novi planeti i novi svjetovi sa svojim suncima oko kojih postoje pretpostavke o mogućnosti postojanja nekakvog oblika života. Ono što se višeputa moglo čuti u predavanju jest da je istraživanju svemira danas puno lakše pristupiti nego prije 60 godina kada je poslana prva letjelica u svemir. Tomu, naravno, doprinose moćni teleskopi, napose brojni sateliti poslani u svemir koji astronomima, svaki na svoj način, šalju vrlo precizne informacije o bližem i udaljenijem svemiru.

Iskoristili smo priliku i gospodinu Romštajnu postavili nekoliko zanimljivih pitanja na koja je rado odgovorio.

Je li istraživanje svemira napredovalo od vremena kad ste Vi bili srednjoškolac do danas kad Vi srednjoškolcima govorite o svemiru?

Definitivno je došlo do napredka u svim područjima i to se iskorištava i za svemirska istraživanja.

DSC_2301[1]Ima li nešto što Vas uvijek iznova oduševljava u vezi svemira?

Ima mnogo zanimljivih stvari vezanih za svemir, od crnih rupa, galaksija… Ono nešto što me fasciniralo još od malih nogu zasigurno je Mjesec. Koliko god da nam je poznata većina činjenica o Mjesecu, još uvijek se otkrivaju neke nove zanimljive činjenice.

Pratite li Vi  serijale poput Zvjezdanih staza, Ratova zvijezda, ili filmove tipa 2001., Odiseja u svemiru…?

U zadnje vrijeme ne, ali sam gledao ranije. Ima različitih mišljenja. Na primjer u Zvjezdanim stazama ima dijelova koji su doista temeljeni na znanstvenim činjenicama, ali postoji i drugi dio koji je većinom znanstvena fantastika, bez ikakvoga uporišta. Trebalo bi se možda iz širega konteksta to sagledati, tj. kao neku animaciju ljudi. Mislim da ti serijali pout Zvjezdanih staza imaju pozitivnu ulogu, da potaknu znatiželju da potaknu ljude na detaljnija istraživanja.

Imate li Vi omiljeni film sa svemirskom tematikom?

Ima ih mnogo, ali možda bih izdvojio Kontakt koji govori o izvanzemaljskoj civilizaciji. Zasigurno će biti zanimljivo ako se takav nekakav kontakt jednog dana i ostvari.

Kako tumačite ove vijesti koje se malo-malo pojavljuju u medijima da nam prijeti meteor ili tajanstveni planet?

Previše ima tog senzacionalizma, čisto zbog toga jer se nešto pokušava prodati, a ustvari nema previše veze sa stvarnosti. Padovi meteorita su realnost. Prije 4 godine, u veljači 2013. godine, doživjeli smo pad meteora veličine 8 metara u Čeljobinskoj. Prilikom pada meteor je eksplodirao u atmosferi te je više od tisuću ljudi bilo ozljeđeno. Postoji realna opasnost ovdje na Zemlji od takvih objekata, ali to nisu događaji danas pa sutra, nego između takvih događaja prođe i stotinu godina. Što se tiče ogromnih objekata koji mogu uništiti civilizacije za njih se unaprijed može znati te se na vrijeme mogu poduzeti potrebne mjere opreza i zaštite.

Jesu li mladi još uvijek zainteresirani za ta velika prostranstva ili se zadovoljavaju onim što mogu vidjeti svaki dan na televiziji, filmovima…?DSC_2296[1]

Internet je danas postao nekakav glavni izvor informacija što se toga tiče te zbog toga nailazimo na mnoge stvari koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću. To je jedan od najvećih problema današnjice. Astronomija je uistinu zanimljiva, kad uđete u to uvijek ima nešto što vas privlači i zaokuplja vam pažnju. Potreban je samo taj prvi korak da se nekoga tko ima nagnuće prema prirodnim znanostima usmjeri upravo prema astronomiji.

Foto: Karlo Bleiziffer, 1.a