Dan škole – 15. listopada 2017. – sv. Terezija Avilska

Ivica-Bedeni--icPoštovana zajednico Katoličke škole!

Deset godina uspješne i blagoslovljene plovidbe ove naše školske lađe uskoro ćemo proslaviti sjedinjeni s moćnom zaštitom naše nebeske zagovornice – sv. Terezije.

Potaknut tek minulim Trećim euharistijskim kongresom te snažnom i djelatnom prisutnošću naših djelatnika, učenika i roditelja na tom velebnom slavlju, pokušavam ući u ozračje jedne svetice koja nas iz vjekovima udaljenog šesnaestog stoljeća poziva, inspirira i štiti.

Poigravajući se (kao i uvijek) etimologijom svetičina imena (nomen est omen!), dolazim do dva značenja: grčkog – „žena lovac“ i njemačkog- „snažna žena“ i odmah mi misli skrenu na feminizam, žensko pitanje, ravnopravnost, buku i halabuku našega okoliša i prikladnost takva imena u marketinškim nastojanjima „suvremenog“ svijeta.

Potom zastanem u divotnoj tišini naše Požeške katedrale, pred oltarnim i freskovnim apoteozama naše svetice, u pjesmi naših učenika, zboraša, vjernika…: „Samo je Bog dostatan!“. Prodornom tišinom viče prelijepa Lončareva slika u našoj školskoj kapelici, gromoglasno viču djela svetice razbijajući ponore vjekova da nas uvijek i iznova vraćaju na ono što jest bitno i vječno – samo Bog!

Znam da je početak godine i da klečanje, zazivi i pobožnosti još nemaju onaj žar ljetnih mjeseci pritisnutih zaključivanjem ocjena, popravcima, narušenim/srušenim planovima. Znam (iz iskustva!) da nikada molitva nije tako vruća i iskrena kao kada nas životne nevolje bace na tlo, razapnu na križ, ali vas uvjeravam da će vam upornost i dosljednost i na tom planu pokazati ljepotu ustrajne molitve u zgodna i nezgodna vremena i da će smijeh biti veseliji i suze slađe!!!

Prepustite se čarima ove snažne žene, postanite lovci na vrijednosti koje premošćuju stoljeća i plovite svojim životnim lađama brazdama našeg Stvoritelja! On nas čeka raskriljenih ruku i pokazuje put tolikih svetaca koji uploviše u Njegovu luku. A među njima, danas i ovih dana, osjećam da nas posebno čeka zaštitnica naše Požege, Katedrale i Škole – sv. Terezija Avilska. Neka nam njezina snaga bude osloncem, a lovački talent uperen na jedinu vrijednost našeg postojanja – solo Dios!

Laudetur Iesus Christus!
Ravnatelj