Posjet bajkovitoj Budimpešti

Došašće ili advent vrijeme je duhovnog promišljanja te pripreme za Božić. To je vrijeme ispovijedanja grijeha te otvaranja naših srca Isusu Kristu. Riječ advent dolazi od latinske riječi adventus što znači dolazak, a predstavlja rođenje Isusa Krista i njegov dolazak u naša srca. No advent je u zadnje vrijeme itekako poznat i po brojnim adventskim događanjima i sajmovima.

Danas mnoge ta riječ advent asocira na dobro poznat miris kuhanog vina, svježe fritule, klizanje, sajmove, božićnu glazbu i dobru zabavu. Brojni veliki gradovi svake godine održavaju razne manifestacije kako bi privukli turiste. Upravo među brojnim europskim metropolama već treću godinu za redom istaknula se hrvatska metropola – Zagreb. Jedan od gradova koji je uvijek lijepo posjetiti i za adventa i izvan njega svakako je mađarska prijestolnica Budimpešta.

Kako bi vidjeli i doživjeli sve ljepote Budimpešte, 16. i 17. prosinca učenici prvih i drugih razreda naše škole uputili su se upravo prema tom gradu. Dolaskom u Budimpeštu posjetili su stari dio grada – Budim. Ondje su obišli brdo DSC_0530Gellert na čijem se vrhu nalazi Citadela, utvrda iz 19.st. s čijih se bedema pruža jedan od najljepših pogleda na grad. Nakon toga uputili su se u Vaci ulicu, jednu od najpoznatijih ulica Budimpešte. U večernjim satima učenici su se zajedno sa svojim razrednicama (Drmić, Zovko, Ćorluka, Brekalo) uputili na čarobnu vožnju Dunavom. Nevjerojatni prizori Mađarskog parlamenta i mnogobrojnih mostova oduševili su sve učenike. Predivnom vožnjom učenici su završili dan i uputili se u hotel. Drugi dan je započeo obilaskom Ribarske utvrde i crkve sv. Matijaša koje su učenike ostavile bez teksta kao i sam pogled na Budimpeštu od prvoga dana. Nakon toga posjetili su Trg Presvetog Trojstva, Trg heroja, a zatim su se opet uputili u Vaci ulicu gdje su imali slobodno vrijeme za razgledavanje i kupovinu.

Ovogodišnji posjet Budimpešti okrunjen je predivnom misom u isusovačkoj crkvi koja se održala na hrvatskom jeziku baš kako i doliči pravom kršćanskom duhu došašća.

Foto: Karlo Bleiziffer, 1.a