Isadora Duncan u GKP-u

Isadora Duncan, poznata kao prva bosonoga plesačica, uz sva mjesta u kojima jDSC_0053e živjela i radila posjetila je i Gradsko kazalište Požega. Naime, u Gradskom kazalištu Požega uz suradnju Maje Đurinović, Isadoru je utjelovila požeška glumica Marijana Matoković. Požeška lutkarica i glumica Marijana Matoković kao završni rad iz govora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (pod mentorstvom Vlaste Ramljak) izabire Moje uspomene Isadore Duncan na kojemu surađuje nastavnica plesnih kolegija na UAOS i zagovornica Isadorina djela Maja Đurinović.  Kostimski oblikuje Karmela Romić i zaokružuje ovu požešku cjelinu inspiriranu Isadorinim životom. (GKP) Priliku sudjelovati u predstavi 31. siječnja imali naši maturanti koji su se ove godine uz Jesenjina susreli i s Isadorom Duncan. Kao gledatelji i sami su sudjelovali u predstavi sjedeći na istoj pozornici uz Isadoru. Doživljaj koji su naši maturanti doživjeli ostat će itekako upamćen pa bi tim putem Isadoru svima toplo preporučili.

Nešto o najslavnijoj i najtragičnijoj balerini

timthumb22Iako je odrasla u siromašnoj obitelji bez oca, slijedila je svoje snove i prihvaćala prilike kako bi uspjela u svome cilju. Kao strastvena plesačica i voditeljica plesne škole postigla je mnogo uspjeha i stekla veliku popularnost. Uz njena putovanja vezale su je i mnoge ljubavi. Jedan od trojice muževa bio je i poznati spisatelj Sergej Aleksandrovič Jesenjin s kojim je dobila i dijete. Njihova ljubav je završila tragično baš kao i sam Jesenjin. Isadora je bez obzira na težak put do uspjeha dodatno kažnjena i teškim životom. Gubitak tri muža i troje djece slomio ju je. Naposlijetku je i sama nesretno stradala u Nici 1927. godine.

…Njen genij ju je gonio na juriše na život, dok nije postala svjetska veličina, preporodivši umjetnost plesa tako da ona i danas živi od njene ostavštine… Memoari Isadore Duncan u stvari su najsmionija ispovijest jedne ženske duše. Smatrajući život energijom koja traži samo slobodu, nije se u svome umjetničkom djelovanju ni u svome osobnom životu dala sputavati bilo kakovim društvenim obzirima i propisima. …Curriculum vitae Isadore Duncan lijet je nemirne umjetničke duše preko svijeta. Zarađivala je milijune i potrošila je milijune. Sve bijaše neobično kod ove žene… (Mato G. Hanžeković, predgovor knjizi I. Duncan Moje uspomene, Naklada Ante Velzek, Zagreb, 1944.) (GKP)