9. zimska škola fizike

S ciljem povećanja interesa za učenje fizike, ali i ostalih predmeta iz tzv. STEM područja, već se devetu godinu za redom organizira Zimska škola fizike kojoj je ove godine u Požeško-slavonskoj županiji domaćinom bila naša škola, a pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek.

Okupljanje 70-ak učenika i 20-ak učitelja i nastavnika fizike iz različitih osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske IMG_9843županije i službeno otvorenje održano je u Dvorani svete Terezije Avilske. Riječima kineskog filozofa Konfucija – „Tri su puta do mudrosti. Prvi je razmišljanje; taj je najplemenitiji. Drugi je oponašanje; taj je najlakši. Treći je iskustvo; taj je najteži.“ i nekoliko pozdravnih riječi profesora Đakovića započeo je službeni dio, a 9. zimsku školu fizike otvorila je gospođa dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije koja je prihvatila pokroviteljstvo nad ovim događajem te istaknula kako je Županija podržavala ovaj događaj od samih početaka te da se veseli sljedećoj jubilarnoj 10. zimskoj školi fizike. Prisutnima se potom u ime ravnatelja i ostalih kolega obratio profesor Frano Barišić te kao domaćin uputio riječi dobrodošlice svima prisutnima. Uvodni dio uzveličala je maturantica Romana Ronta monologom Susjed, Marine Vujčić kojim se predstavila i na županijskoj smotri LiDraNo.

Na 2. katu naše škole održavale su se tri radionice za učenike osnovnih škola te tri za učenike srednjih škola:

  1. Provjeravanje prvog zakona termodinamike, voditelj: Ivan Šarić,
  2. Problemski zadaci, voditelji: Antun Dokoza i Marko Svjetličić,
  3. Laboratorij obnovljive energije, voditelji: Leo Franić i Krešo Hamžik,
  4. Primjena programa Robocell u nastavi robotike, voditelji: Darija Lovrić i Denis Smojvir,
  5. Kondenzatori u krugu izmjenične struje, voditelj: Pavle Bucić,
  6. Programiranje robota, voditeljica: dr.sc. Ljiljana Miletić.

IMG_9872Učenici su prošli kroz sve tri radionice predviđene za osnovnu, odnosno srednju školu što ih ipak nije umorilo jer su s oduševljenjem pratili i posljednji dio Zimske škole tzv. Fizika Ekspres za koji su zaslužni studenti zagrebačkog PMF-a Lucija Glavak, Oskar Stepenčić i Matija Car. Oni su učenicima demonstrirali zanimljive pokuse s vakuumom, elektricitetom zbog kojega se hrabrijima podizala kosa na glavi, zvučnim stojnim valovima pomoću Rubensove cijevi, određivanjem brzine svjetlosti pomoću čokolade i mikrovalne pećnice, dobivanja plazme i dr.

Svim učenicima pružena je izvrsna prilika za povezivanje i upoznavanje jednih s drugima, ali i povezivanje škola pa uz kvalitetno utrošeno vrijeme i uloženo u znanje svi skupa ovaj su dan učinili boljim i kvalitetnijim. Kako ne bi ostalo sve samo na obrazovanju, već više u duhu zajednišva, religije i odgoja koji se mogao osjetiti u našoj školi, Zimska škola je zatvorena riječima njemačkog fizičara Maxa Plancka: „Nauka ljudima daje znanje – koje predstavlja moć, dok religija ljudima daje mudrost – koja predstavlja kontrolu.“