Ređenje Mateja Filipovića

Povodom ređenja Mateja Filipovića,
bivšeg učenika Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Požegi, a koje je ove nedjelje u 11h u požeškoj prvostolnici, objavljujemo njegovo svjedočanstvo koje je još proljetos podijelio s novinarima Nautesa. Pozivamo vas, stoga, da nam se i ovom radosnom prigodom pridružite te zajedno proslavimo ulazak u red đakonata dvojice naših kandidata, Mateja Filipovića i Tomislava Dokoze, bivšeg križara iz župe Leopolda Mandića u Požegi.

Duc in altum

IMG_3520
Matej (drugi s lijeva) i Tomislav Dokoza

„Duc in altum“ (Lk 5,4.) – geslo moje srednje škole, time i velikog i lijepog dijela moje edukacije i formacije, odnosi se i na moju aktualnu situaciju. Penjući se stubama bogoslovije Sedes Sapientiae u Rimu, od kapele prema sobi, nalazi se zidna tapiserija upravo tako naslovljena, prikazujući Isusovu zapovijed upućenu prvom među apostolima, Šimunu, kasnije nazvanom Petar.

Taj mi prizor poziva prvih Kristovih učenika uvelike pomaže razmišljati o svome pozivu i o svome životnom putu. „Izvezi na pučinu“ definitivno je od moje rane mladosti odzvanjalo u srcu, srcu koje taj poziv toliko često nije čulo ili nije htjelo čuti. Moj boravak u Kolegiju Požeške biskupije i moje školovanje u Klasičnoj gimnaziji bilo je traženje snage i pobjede nad samim sobom kako bih mogao svim srcem reći: „Na tvoju riječ, bacit ću mreže“. Sav trud, svo učenje i zalaganje, prijateljstvo i međuljudski odnosi, svaki pad i ponovno uzdizanje, postalo je jasno i puno smisla tek nakon mog prihvaćanja onoga što Gospodin želi svojom svetom voljom. Učenici prihvaćaju poziv Krista, „ostaviše sve i pođoše za njim“. Uzimaju križ i izazove života koji su ispit njihove vjere i njihove želje da budu s Učiteljem. Budite učenici Kristovi u bilo kojem pozivu koji je On za vas pripremio!

Hvala Klasičnoj gimnaziji i Kolegiju na tome što su bili svjetlo na putu pronalaska Puta!

U Rimu, 11. ožujka, 2018. godine.

Matej Filipović, bogoslov

26229408_1877817105842433_5425690212041625824_n
Tomislavov susret za pamćenje s papom Franjom
DSC04010
Kandidati za đakonsko ređenje na susretu kod biskupa Antuna
IMG_3478
Marko Gerendaj i Matej Filipović kao poslužitelji