Ljetna škola povijesti

DSC_2125Za nama je peta u nizu Ljetna škola povijesti koja je održana u prostorima naše škole u organizaciji Povijesnog društva Požega, a pod vodstvom prof. Vinka Tadića. Dvodnevna škola povijesti započela je 14. rujna u 14 sati, a ove joj je godine tema bila izuzetno zanimljiva i intrigantna – „Stari Egipat“. Školu je pohađalo 67 učenika, a vodilo 8 profesora. Na početku programa pozdrave su uputili dogradonačelnik g. Ferdinand Troha  i gđa Ana Pirović, viša savjetnica za kulturu i druge društvene djelatnosti.

DSC_2162Uvodno predavanje na temu Uvod u povijest Starog Egipta održala je prof. Nataša Puljašić nakon čega je organizirano 5 radionica: Graditeljstvo i umjetnost Starog Egipta (Eva Grgić), Društvo i država Egipta (Ivana Domanović), Religija, kult i zagrobni život (Kristina Rupert), Znanost, medicina i astronomija u Starom Egiptu (Klaudija Gašpar) i Pismo, jezik i književnost Starih Egipćana (Josip Katić). Po završetku rada u radionicama održane su diskusije i prezentacije radionica.

Već tradicionalno drugi su se dan polaznici Ljetne škole povijest uputili u Zagreb gdje su u Arheološkom muzeju na odjelu Starog Egipta pomnije upoznali mumificiranje i vidjeli mumije, sarkofage, nakit, slike, ukrasi, oružje, toteme i još brojne druge predmete vezane uz Egipćane. Nakon obaveznog slobodnog vremena posjetili su i Muzej grada Zagreba gdje im je prikazan Zagreb kroz povijesti pa sve do danas.

Piše: Marta Štimac

Foto: Karlo Bleiziffer