Poštovani, izaberite život!

Poštovani,

pretpostavljam da bi nam moglo biti poznato naše kršćansko učenje da nam je Bog svojim promislom već na početku 52341907_2361488290536894_3598355503605874688_nvremena podario talente te sebi tako neke izabrao za svećenike, druge za propovjednike, treće za roditelje, četvrte za menadžere, pete za kućanice, a onda i šeste za učitelje i sedme za učenike. Ako se u kojem od navedenih poziva i ne prepoznajete, nije važno, važno je da si posvijestimo koji je talent baš nama povjeren te kako se prema njemu odnosimo – ulažemo li u njega te ga višestruko množimo ili smo ga sakrili i od Boga i od ljudi. Nekima od nas (onima šestima) povjerena je beskrajno lijepa, ali odgovorna zadaća da kod onih sedmih – učenika – otkrivamo, potičemo i razvijamo njihov talent, ne samo u kritičkom stavu prema životnoj školi, već i za ono lijepo i neposredno, a opet skriveno mnogima.

Svi su zvani, neki i odabrani

52531046_2361488120536911_7688149110909566976_n
The Poštovani

Mnogi su, znamo, pozvani, no koji su se odazvali, jučer su se odazvali. Učenici srednjih i osnovnih škola naše županije zajedno sa svojim mentorima okupili su se u Pakracu na Županijskoj smotri literarnih, dramskih i novinarskih radova. Ako ne držimo glavu u pijesku nesvjesni što se oko nas događa i u kakvom svijetu živimo, onda znamo koliko je važno kod mladih razvijati ove plemenite vještine – književnost nam je sve stranija i banalnija, pa se sve manje i čita, kazališta nas plaše, šokiraju i provociraju, pa su stoga prazna, a novinarstvo…ima li ga? Oni koji su jučer mogli prisustvovati bilo kojem od navedenih izričaja mogli su se uvjeriti da je mladima dovoljno samo dati priliku, mali poticaj, koju iskru pa da se rasplamsa vatra njihovih ideja, novih i svježih metafora, promišljenih i argumentiranih kritika, neposrednih i nužno bliskih uprizorenja stvarnosti.

LIterarni izraz

52769436_2361487497203640_5849443868843442176_n
Pjesnikinje Hana i Rea

Učenici naše škole, od prvoga do četvrtog razreda, i klasičari i općari, i ove su se godine predstavili u svim kategorijama. U literarnom izrazu školu je s dvije pjesme, Knjiga koja čuva boje i Posljednja pjesma, predstavljala Hana Boban (1.b) koju je povjerenstvo pohvalilo za originalnu metaforiku i ritmiku nesvojstvenu učenicima prvih razreda. Hana je prisustvovala malom festivalu lijepe riječi gdje je mogla čuti sjajne pjesmotvore proizašle iz literarnih radionica kakvima se i mi nadamo u skoroj budućnosti naše škole.

 

RAdijska emisija – Clickbait

52331906_2361488483870208_2624292045115621376_n
Lea, Antonio i don Marijan

Možda za organizatore malen propust, ali za naše predstavnike u kategoriji učeničke radijske emisije neorganizacija okrugloga stola niti prilika da se negdje njihova emisija Clickbait ipak posluša, nije dobio opravdanje – i jedna jedina pristigla radijska emisija zavrijedila je da se njom pozabavi struka te ukaže na njene pozitivne i, eventualno, slabije točke. Ne znamo kolika je utjeha novinarima Lei Majski (2.a), Antoniju Bebeku (2.a) i njihovu mentoru vlč. Marijanu Paveliću što im je emisija automatski predložena na državnu razinu, no ako će sve zlo ostati na ovome, ne bismo se više bunili.

 

NOvinarski izraz

52586333_2361487167203673_655904715132895232_n
Leonardo, Lucija i Bleizi

U kategoriji novinarskih radova školu su predstavljale dvije novinarke Nautesa, Leonarda Zelenika (2.a) i Lucija Morvaj (2.b), urednica Nautesa. Leonarda se predstavila intervjuom Spomenici izdignuti iz blata u kojem je intervjuirala sada već bivše pripravnike škole Mateja Pehardu i Silvija Šaura a koji su izradili Glagopediju – virtualnu glagoljsku enciklopediju prilagođenu pametnim telefonima i, naravno, učenicima. Lucija je pak napravila reportažu HRT-ova najsvjetlija strana – A strana o najpopularnijoj HRT-ovoj (i šire) zabavnoj emisiji u protekle tri godine koja je okupila mlade pjevačke potencijale i publici-gledateljima ponudila vrhunsku, svevremensku hrvatsku glazbu kao alternativu estetski-kulturološki-leksički-vizualno-moralno-muzikalno-… degradiranoj hrvatskoj (i šire) glazbi. Upravo će Lucijin rad za koji je povjerenstvo pohvalilo ideju, osobni pristup, jasan stil i standardnu opremu, pokazat će se, biti drugi toga dana KG-rad predložen na državnu smotru LiDraNo. Isto povjerenstvo za novinarski izraz pohvalilo je i sadržajnu raznolikost, vizualnu organizaciju, kvalitetu fotografija jedinoga srednjoškolskog lista Nautesa koji je i tako, s pohvalama, kao treći naš rad predložen za državnu smotru.

DRAmski izraz

52341848_2361489837203406_8741386992966696960_n
Filip Kovačić

Više mjeseci rada, truda, promišljanja i odricanja pokazalo se svrhovitim i na kazališnim daskama pakračkoga Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ gdje su se pod mentorstvom prof. Ćorluke uspješno predstavili naši glumci. Ono što se i ove godine moglo primijetiti u ovomu izrazu, i u pojedinačnom i u skupnom, da je prisutno jedno, nadamo se, pozitivno rivalstvo koje uključuje sve više škola, mentora i njihovih učenika da iz godine u godinu sve više truda ulažu u osmišljavanje svojih nastupa prateći, nasreću, afirmativne kazališne trendove, kako žanrovske tako i tematske. Školu je tako prvi predstavio Filip Kovačić (4.b) monologom Izaberi životi, I. Welsha. Očitim radom koji je uslijedio nakon školske razine, Filip se suvereno predstavio kako povjerenstvu, na čelu s državnim izbornikom Ivanom Đuričićem, tako i onim gledateljima koji su ostali hrabri i dočekali njegov nastup oko 15,30h. Upravo je izbornik Đuričić ostao oduševljen ponajprije Filipovim glasom, potom samouvjerenim nastupom i, konačno, izvedbom dramatski izuzetno zahtjevnog teksta. Ne moramo reći, Filip je poslan na državnu smotru. Ako nam što nije promaklo, radi se o četvrtom predloženom radu.

IMG_0804
Smjer – Matura!

Za kraj dana (doslovno) ostali su skupni scenski izrazi za srednje škole među kojima su se predstavili i naši glumci scenskom igrom Poštovani kojom su na originalan način i s minimalno scenskih rekvizita – jedna lampica i jedna stolica – realno prikazali muke suvremene maturantske generacije izgubljene u mnoštvu nejasnih uputa sustava koji ih ipak, kako kažu, ”respektira” obraćajući im se s Poštovani. Aktualna tema, izvrsno promišljena ideja, još bolje posložena na sceni s originalnim scenografskim rješenjima, uz, naravno, uvjerljive glumce potaklo je izbornika Đuričića, a vjerojatno i ostale članove povjerenstva, da Poštovane, zajedno s mjuziklom učenika Gimnazije Požega predloži na državnu razinu. Tako su naši glumci kao šećer na kraju zaokružili (i) ovogodišnju uspješnu priču na Županijskoj smotri LiDraNa.

Konačno – LiDraNo 2019.

Poštovani, troje nam na koncu ostaje. Prvo – pričekati konačne rezultate državnog povjerenstva LiDraNa koji će, kao i uvijek, od mnoštva pristiglih radova dostojno i pravedno izabrati ponajboljih 20 literarnih radova, svih 10 novinarskih radova i 10 školskih listova te samo dva najbolja skupna scenska rada iz regije (!) – 4 slavonske županije i 3 pojedinačna scenska rada, također iz regije. Drugo je ne umoriti se samostalno ili zajednički otkrivati i razvijati talente koji su nam dani na čast i radost naših obitelji, ali i ponos našega kraja i domovine! A treće je – izaberite Život!

Foto: Karlo Bleizi Bleizifer i prof. Marijan Pavelić