Svjetski, a naš!

U četvrtak, 28. veljače u Gradsko kazalište Požega bilo je domaćinom susretu Požežana s piscem koji je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Požegi.  Bio je to susret s jedinim živućim hrvatskim, ali i europskim, piscem koji ima IMG_0875vlastiti festival – Gavranfest – festival na kojem se izvode njegove drame i komedije. Festival se konstantno izvodi izvan piščeve domovine – započevši u slovačkoj Trnavi selio se preko Krakova u Poljskoj do Praga u Češkoj, a ove godine po prvi puta predstavit će se njemačkim gledateljima u Augsburgu. Književnik je to koji je najpoznatiji po svojim komedijama, izuzetno popularan kao dječji pisac, a uspješan je i kao pisac drama i romana, zbog čega je u zadnja dva desetljeća svoga i rada i života zaslužio više domaćih (četverostruki dobitnik nagrade Marin Držić), ali i europskih nagrada od kojih valja istaknuti nagradu Alois Mock, nagradu za najboljeg srednjoeuropskog književnika. S preko 250 izvedaba diljem Europe i svijeta, s predstavama koje se trenutno izvode u, recimo, Moskvi ili Indiji, nedvojbeno (već) zaslužuje titulu jednog od naših najpopularnijih i najizvođenijih književnika svih vremena.

Naravno, radi se o Miri Gavranu, hrvatskom književniku, voditelju Teatra Gavran, piscu kojeg je prepoznao svijet, IMG_0879čija se djela već svrstavaju u antologije i posebna izdanja od kojih je jedno izašlo i u nakladi Matice hrvatske – Odabrane komedije Mire Gavrana na preko 700 stranica. Upravo su se s tim izdanjem mogli upoznati zainteresirani Požežani, ljubitelji lijepe, pozitivne, afirmativne književnosti, ljubitelji dobroga kazališta i zdravoga smijeha na druženju s Mirom Gavranom i njegovom suprugom Mladenom. Upravo je gospođa Gavran, najveći životni, ali i kreatorski oslonac ovako uspješnog čovjeka (iza svakog uspješnog čovjeka…), svojim originalnim izvedbama nekih komada koje je Miro napisao upravo za nju prisutne te večeri počastila malom, ali dobro začinjenom porcijom Gavranova humora.

Kako ne bi svijet, pa tako ni svijet Gavranova kazališta, prošao mimo svih Požežana, pa tako i naših gimnazijalaca, mala, ali vrijedna i hrabra skupina naših učenika pridružila se ovoj kulturnoj poslastici i osladila spontanim i neposrednim susretom sa svjetskim, a našim piscem – Mirom Gavranom.