Zimska škola fizike

Ove subote, drugu godinu za redom naša Škola bila je domaćin Zimske škole fizike koju je organizirala zajedno sa Županijskim stručnim vijećem učitelja i nastavnika fizike Požeško-slavonske županije, uz podršku Županije i Agencije za odgoj i obrazovanje podružnice Osijek. Tri radionice za osnovnu i tri za srednju školu osmislili su članovi Županijskog vijeća na čelu s prof. Leonardom Đakovićem. Na ovogodišnjoj Zimskoj školi fizike sudjelovalo je stotinjak učenika osnovnih i srednjih škola iz naše županije.

Radionice za osnovnu školu vodili su učitelji iz osnovnih škola naše IMG_0968županije, Antun Dokoza i Marko Svjetličić na temu Rješavanje problema u fizici, zatim Aleksandar Patajac i Krešo Hamžik Praktični zadatci s natjecanja te profesori Ivan Šarić i profesorica Nataša Mikuš s temom Kahoot u nastavi fizike. Radionice za srednjoškolce vodili su gosti iz Osijeka i jedan predavača s našeg Požeškog veleučilišta. Radionicu Kako boje upijaju svijetlost vodila je doktorica znanosti Maja Varga Pajtler uz pomoć svojih studenata. Drugu radionicu vodili au profesori Ivica Marinović i Dragutin Kovačević  sa susjedne gimnazije, a tema njihove radionice bila je Izučavanje rotacije krutog tijela, dok je treću radionicu vodio doktor znanosti Kristian Đokić pod nazivom Što je to internet of things.

„Osim tih radionica imali smo i dva predavanja. Prvo predavanje odradio je docent doktor znanosti Denis Stanić, a naziv njegovog predavanja bio je Priča o energiji, a drugo predavanje za kraj Zimske škole održao je profesor doktor znanosti Denis Sunko pod nazivom Keramike koje vode struju.“ rekao je prof. Đaković.

Na pitanje hoće li naši učenici naučiti nešto novo prof. Đaković je rekao: „ Nadam se da hoće. Prije svega mislim da će barem imati priliku vidjeti neke određene pokuse koje vjerojatno u redovnoj nastavi nemaju priliku vidjeti, a imat će i priliku sami nešto od tih pokusa izvoditi, postavljati pitanja i drugim profesorima, a ne samo onome tko njima predaje.“

Tekst: Martina Grbeš i Barbara Rezo

Foto: Magdalena Černušak