HOD ZA ŽIVOT, OBITELJ I HRVATSKU

HOD ZA ŽIVOT, OBITELJ I HRVATSKU

„Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu“

Temeljno ljudsko pravo je pravo na život. U medijima se u zadnje vrijeme često provlači kako bi žene zakonski trebale dobiti pravo na pobačaj. Ako postoji pravo na život, ne bi trebalo postojati pravo na pobačaj. Potaknuti time, u pet hrvatskih metropola, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Zadru organizatori na čelu s Magdalenom Krpina Zdilar i Mirjanom Pešom organizirali su manifestaciju punog naziva Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Glavna zadaća i cilj Hoda je taj da se spriječi donošenje zakona o legaliziranju pobačaja. Valja naglasiti da se Hod financira isključivo novcem skupljenim od prodaje majica na koje tiskaju svoja obilježja te od donacija raznih udruga. Protekloga vikenda, 18.5., u Rijeci i Osijeku je održan Hod za život, a ove subote, 25.5. Hod za život održali su se u Zagrebu, Zadru i Splitu.

„Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj Hoda za život je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava.“ – stoji na službenoj stranici organizatora.

Rijeka – „Hod za slobodu“?!

Prošle godine, kao i ove, u Rijeci je uz Hod za život paralelno održan i Hod za slobodu. U Hodu za slobodu sudjelovali su pobornici pobačaja noseći transparente na kojima je pisalo Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe slobode, smatrajući da je manifestacija kao što je Hod za život udar na ženska prava. I ove godine aktivistice Hoda za slobodu pasivnim otporom policiji pokušale su zapriječiti put koloni Hoda za život, ali je brza i pravovremena intervencija policije spriječila potencijalni sukob. Prema policijskim procjenama 2018. godine u Rijeci u Hodu za život bilo je 1500 ljudi, a povorka Hoda za slobodu sastojala se od više od 2000 ljudi!? Je li za vjerovati onome što mediji prenose i jesu li to stvarne informacije ili prikriveni utjecaji svatko će zaključiti sam. Bilo kako bilo, zanimljivo je i pomalo ironično, životu se protive oni već rođeni.

I poznati hodaju za život

Hvalevrijednu inicijativu zaštite onih najmanjih poduprli su i neki od poznatih Hrvata. Najkarizmatičniji nogometni reprezentativac Slavonac Domagoj Vida pozvao je sve Hrvate pogotovo Slavonce da se pridruže Hodu za život da nam, kako on kaže, Slavonija oživi. Na Hod za život Hrvate je potaknula Zagrebačka nadbiskupija, ali i mnoge osobe iz javnoga života među kojima su Pero Galić, pjevač grupe Opća Opasnost, Đuro Hranić, osječki nadbiskup, Željka Markić, predsjednica stranke U ime obitelji, Marijana Petir, zastupnica u europskom parlamentu, legendarni Ćiro Blažević, Marin Miletić, vjeroučitelj i voditelj katoličkih skauta koji je u Požegi održao jednu korizmenu tribinu, Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, ali i mnoge druge osobe iz javnoga života koji su na ovu manifestaciju pozivali i u njoj sudjelovali. Hod za život svojim besplatnim nastupom u Zagrebu na Markovom trgu podupro je i Marko Perković Thompson, a isto to je u Zadru napravio Tomislav Bralić.

Europske i svjetske metropole hodaju za nerođene

Prvi u svijetu ikad Hod za život održan je u Washington D.C.-u 1974. godine s posjećenošću od 20 000 ljudi. Od tada se održava svake godine, a osim u Hrvatsku proširio se po cijelom svijetu, pa tako u Hodu i njegovim raznim inačicama i varijacijama od države do države mogu sudjelovati državljani SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Švicarske, Švedske, Filipina, Novog Zelanda, Italije, Japana, Izraela, Njemačke, Kolumbije, Kanade, Belgije, Brazila, Austrije i mnogih drugih svjetskih i europskih država.

Budućnost Hoda u Hrvatskoj

Iako najstariji Hod, onaj zagrebački, ove godine slavi tek četvrti rođendan, a osječki i zadarski tek prvi, možemo sa sigurnošću zaključiti da će se ovakva manifestacija nastaviti i održati zahvaljujući svim ljudima koji u tome sudjeluju. Krenulo se iz Zagreba i u samo četiri godine proširilo u još 4 grada. Tko zna, možda iduće godine i Požežani budu imali priliku hodati za život i tako zajedničkim snagama pokušati zaštititi nerođenu djecu, najugroženiju manjinu u Hrvatskoj.