Vas sam nazvao prijateljima – daruvarski majales

Jedan od rijetkih stabilnih dana u mjesecu svibnju bio je zadnji radni dan prošloga tjedna – petak 24. Bio je to idealan dan za poljoprivrednike koji su se mogli posvetiti svojim njivama ili vinogradima, za majke koje su mogle prošetati svoju djecu, za građevinare koji su mogli dovršavati započete građevine, za putnike i hodočasnike koji su mogli uživati ondje kamo su se zaputili. Bio je to stvarno Bogom dan petak za naš četvrti majales koji smo nakon Kaptola, Pakraca i Orahovice proveli u prekrasnom Daruvaru – nekoliko godina za redom najljepše uređenom kontinentalnom gradiću u Lijepoj Našoj. Bila je to prilika za spoznati ljepotu zajedništva kakva se rađa i u našoj Školi, pogotovo na ovakvim zajedničkim izletima, a o kojoj je progovorilo i evanđelje toga dana – „Vas sam nazvao prijateljima!“ – Isus.

Grad – to su ljudi

Stara narodna kaže – grad čine ljudi, a ne samo njegove ljepote, a mogli bismo dodati da i putnike čine ljudi, a ne samo broj i ime. I ovaj se put, kao i prethodna tri, pokazalo da su katolički gimnazijalci zajedno sa svojim profesorima bili vrijedni truda, ljubavi i dobrodošlice kojima su nas dočekali naši domaćini na čelu s vlč. Žarkom Turukom, župnikom župe sv. Antuna Padovanskog. Iako se čini izlizanom ova fraza, no domaćini su nas na svakom koraku dočekali raširenih ruku, otvorena srca i – punih stolova. Nije tajna, da će tako biti, znali smo i ranije jer se nije mogla sakriti neizmjerna želja i energija kojom se vlč. Žarko odazvao pozivu da pomogne pri organizaciji ovoga susreta, našega četvrtog majalesa. Kasnije će biti vidljivo da nam gotovo ništa nije ostavio za organizirati jer nas je dočekao raznovrstan i zanimljiv, slastan i zabavan program, i to svakomu po mjeri.

Daruvar – Ždralov Grad

Grad koji su razvili grofovi Jankovići, koji je u svoje vrijeme bio domaćinom europskom plemstvu, posjetilo je oko 150 gimnazijalaca sa svojim ravnateljem i profesorima. Nakon zajedničkoga svetog misnog slavlja u crkvi sv. Antuna Padovanskog koje je predvodio vlč. Marijan Pavelić u koncelebraciji vlč. Žarka Turuka, a pjesmom animirao školski zbor, i bogata doručka koji su pripremili župski suradnici vlč. Turuka, zaputili smo se prema srcu Daruvara, Lječilišnom perivoju Julijev park gdje smo se uz stručno vodstvo simpatične gđe Danijele Krejči kratko zadržali, popili čaj ili ness napravljen izravno s izvora Antunove kupke. Iako se sva ljepota svibnja očitovala već u Julijevu parku, bilo nam je poći dalje, prema Trgu kralja Tomislava gdje smo posjetili Parohijsku crkvu Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog (ekumenskog) Sabora, potom crkvu Presvetoga Trojstva gdje nas je s poviješću najstarije daruvarske župe upoznao domaći župnik vlč. Anto Ivić i, na koncu, prekrasan dvorac grofova Jankovića u kojem je danas smješten Gradski muzej Daruvar. Uz stručno vodstvo svi su razredi obišli Spomen-sobu Domovinskog rata, Židovsku sobu i Sobu grofova Jankovića, kratko se zadržali u sjeni najvećeg ginka (i njegove drage) u Hrvatskoj, a potom zaputili u Češki dom gdje su nas srdačno dočekali domaćini, predstavnici najveće zajednice Čeha u Hrvatskoj. Nakon što nas je pozdravila ravnateljica Češke osnovne škole J. A. Komenskog gđa Marija Valek predstavili su se i sami učenici i to najprije na svom materinjem jeziku, a potom i na hrvatskom.

Re-kreirani – preporođeni

Duhovno-ekumenski i edukativni dio dana završio je ručkom u Češkom domu, a uslijedio je rekreativno-zabavni dio na sportskim terenima u samom centru grada i u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae za čiji se besplatni ulaz pobrinuo daruvarski gradonačelnik g. Damir Lneniček. Tek nakon cijeloga dana bilo je svima jasno da je pred kraj školske godine itekako potreban jedan ovakav izlet na kojem smo napunili baterije, ali i obnovili one bratske i prijateljske veze kakve njegujemo i kojima se ponosimo u našoj Katoličkoj gimnaziji. Svima koji su se ugradili u još jedan blistavi kamenčić mozaika naše mlade Škole, ponajviše vlč. Žarku, od srca (do idućeg puta) zahvaljujemo!

Foto: Karlo Bleiziffer