Teodora na Susretu riječi

Krajem kolovoza objavljeni su radovi koji su uvršteni u zbornik književnih radova Susret riječi koji se već 50. put održao u Bedekovčini. Prošle školske godine jedna se učenica naše škole, Teodora Sakoman, prijavila na natječaj esejom Novi svijet koji ne samo da je uvršten u zbornik već i simbolično zaključuje zbornik svojim promišljanjem o budućnosti klasične knjige koju bi trebala zamijeniti djela koja „čitaju nas i adaptiraju svoj sadržaj prema našim željama i ambicijama te cenzuriraju dijelove djela koji nama nisu po volji“. S Teodorom su razgovarale naše prvašice, Nika i Edita.

Kako si saznala za natječaj susret riječi i odlučila se prijaviti?

Za natječaj Susret riječi motivirala me profesorica Ćorluka koja je plakat za natječaj stavila na razredni pano i obznanila cijelome razredu da je natječaj aktualan.

Možeš li nam ukratko reći o kojim si problemima promišljala u svom eseju.

U svom eseju pisala sam o, recimo, ubojstvu knjige. Nazvala sam knjigu najsavršenijm plodom ljudske mašte i smatram da mladi nisu svjesni vrijednosti književne umjetnosti te pisanja kao hobija i da na neki način ubijaju knjigu ne čitajući i ne nastavljajući svojevrsnu tradiciju čitanja. Nadalje, pisala sam o tome kako je knjiga postala prašnjavi spomenik misleći na to da je postala neprivlačna mladima kao izvor zabave. Oni su pronašli neki novi svijet, a taj novi svijet je Internet.

Možeš li objasni

ti što misliš kada kažeš da se priča mijenja kako mi želimo, duga je koliko želimo, ima kraj kakav očekujemo?

Da se priča mijenja kako mi želimo mislim da je to dio tog novog imaginarnog svijeta u kojem mi odbijamo mozgati i prepuštamo se samo onome što volimo, želimo i što nam odgovara.

Postaje li knjiga tek jedna od stvari koja je tu samo da zadovolji naše želje?

Pa knjiga već prije i je nekim dijelom bila ovdje da zadovolji čitateljeve želje, ovisno kakav žanr ljudi čitaju, ali smatram da će u budućnosti još više zadovoljavati želje čitatelja.

Može li nas onda nova knjiga iznenaditi? Šokirati? Sablazniti? Nečemu novom naučiti? Razočarati?

Ukoliko se ostvari ovo što sam napisala, knjiga nas neće moći sablazniti, iznenaditi, nečemu novom naučiti, ali ja nisam sigurna da će se to u potpunosti ostvariti zato što još uvijek postoje pojedinci koji čitaju, koji drže do stare knjige i zato imam nadu da će mladi nastaviti čitati…

 Bi li voljela da gimnazijalci pročitaju tvoj esej i zašto?

Voljela bih da moj esej pročitaju oni gimnazijalci koji inače vole čitati i da nitko ne bude natjeran čitati, ni moj esej ni nikakve druge knjige. Treba čitati iz ljubavi prema knjizi jer samo se tako razvija ljubav prema čitanju.

Jesi li se ti susrela s e-knjigom?

Susrela sam se s e-knjigom. Većinom u PDF-u čitam sve lektire, a ostale posuđujem u knjižnici ili ih kupujem pa ih kod kuće skupljam.

Omiljena knjiga i omiljeni pisac?

Moja omiljena knjiga je Koliba, a omiljeni pisac John Green.