Ljetna škola povijesti

Kraj prošloga tjedna značio je početak nove Ljetne škole u Požegi u organizaciji Povijesnog društva Požega kojoj smo mi tradicionalno domaćinima. Svake se godine u realizaciju Ljetne škole povijesti uključuje sve više mentora, a sve to koordinira prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega. I ovogodišnji program organiziran je u dva dana, tradicionalno uvodno predavanje i radionice prvoga dana te stručni izlet u Osijek drugoga dana gdje su posjetili Muzej Slavonije. Razgovarali smo s prof. Josipom Katićem, domaćinom i suorganizatorom ovoga događaja.

Kakav vam je program bio, što ste predstavljali?

Program je bio vezan uz Staru Grčku. Igraonice su predstavljale različite dijelove života Stare Grčke – umjetnost, književnost, matematiku, znanost i medicina, odijevanje itd. Profesorica Mihaela Markovac i ja predstavili smo Ilijadu i Odiseju kroz povijesno-religiozni aspekt. Koliko je učenika sudjelovalo?

Prvi je dan bilo više učenika na radionicama, bilo je jako puno mentora i nije bilo samo vezano uz povijesnu temu, nego i uz medicinu, umjetnost ili kazalište. Bilo je oko šezdesetak učenika, što mislim da je jako dobro i uvijek imamo dobru posjećenost na Ljetnoj školi povijesti.

Koje su sve škole sudjelovale?

Pretežno su to bile gradske osnovne škole. Došlo je nekoliko učenika iz Jakšića i Kaptola te svakako naša Katolička gimnazija kao domaćin.

Jeste li zadovoljni obilaskom Slavonije tijekom drugoga dana?

Jesam, zadovoljan sam drugim danom. To je već sad redovito da se drugi dan Ljetne škole povijesti ide na terenski obilazak u neki od većih gradova i obično je to bio Zagreb, ali Osijek je pokazao da ima dobrih aduta koje možemo vezati uz nastavu povijesti, ali i za one koje povijest zanima i izvan škole.

Tekst: Marina Alaber

Foto: Žana Majin i Karlo Bleiziffer