Nešto više od Interlibera

U srijedu, 13. studenog 2019. učenici naše škole zaputili su se na 42. međunarodni sajam knjiga „Interliber“ u pratnji svojih razrednika i profesora. No, ne kao i druge škole. Naši su se učenici vodili Isusovom rečenicom: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” Tako su se prije posjeta Zagrebačkom velesajmu zaputili u Brezovicu, Gornju Bistru i Samoborski Lug.

Brezovica

Učenici prvih razreda posjetili su Kuću bl. Alojzija Stepinca u Brezovici koja skrbi za 75 korisnika koji su na dugotrajnom smještaju i 45 korisnika poludnevnog boravka. Ova se ustanova skrbi za djecu od 3. do 21. godine te nudi uslugu poludnevnog boravka odraslim osobama s invaliditetom. Podijelivši se u dvije manje skupine, prvaši su obišli ustanovu uz pratnju voditeljice gdje su se susreli s prisutnim korisnicima. Tijekom obilaska drugi su  sudjelovali u likovno-kreativnoj radionici na kojoj su im se pridružili i neki od korisnika. Po završetku druženje se nastavilo u sviranje, pjesmu, ples i zakusku.

Tea Tutić, 1.b

Samoborski Lug

Učenici drugih razreda su prije samog posjeta Interliberu posjetili Centar za odgoj i obrazovanje Lug u Samoboru gdje ih je s toplim riječima dobrodošlice dočekala ravnateljica Katarina Špehar Fiškuš te ih uputila u plan i program rada centra. Nakon toga obišli su prostore gdje su učenici mogli vidjeti njihov način života i obrazovanja.

“Iznenadile su me njihove životne priče koje imaju tužan zaplet, ali na kraju svega ipak dobivaju prave vrijednosti života.”

“Budući da se moja mama skrbi za starije ljude, bilo mi je jako zanimljivo čuti priče i zgode u odgajanju i podizanju mladih.”

“Ugodno sam se iznenadila i nisam očekivala takvu gostoljubivost.”

Samo su neki od dojmova učenika kojima će ovo sigurno ostati u jednom lijepom pamćenju.

Helena Makarević, 2.a

Gornja Bistra

Učenici trećih razreda posjetili su Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. U bolnici se nalaze pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti, najčešće cerebralne paralize, kojima je dug tijek liječenja te su radi nemogućnosti pravilnog tretmana u obitelji smješteni u ovoj bolnici. Dočekao ih je ravnatelj bolnice dr. med. spec. Renato Mittermayer koji im je ukratko ispričao o povijesti i o radu bolnice. Naši su učenici vidjeli korisnike bolnice te čuli o njihovim problemima i bolestima nešto što do sada nisu znali.

Nakon obilaska centara, zaputili su se prema Velesajmu na “Interliber”. Ondje su mogli prošetati sajmom, vidjeti mnoge izdavače i autore te kupiti naslove koje su željeli ili one koji su im se činili zanimljivi. Nakon šetnje velesajmom, naši su se učenici zaputili prema Zrinjevcu i Umjetničkom paviljonu pogledati izložbu “ALEXANDER CALDER – Magija skulpturalnog pokreta”. Na izložbi su mogli vidjeti Calderove apstraktne slike te mobile. Nakon izložbe imali su slobodno vrijeme za šetnju hrvatskom metropolom, odmor i okrjepu. U večernjim satima zaputili si se prema Dramskom kazalištu Gavella gdje su zaključili posjet Zagrebu gledanjem predstave „Kako je počeo rat na mom otoku“, redatelja Dražena Ferenčine. Nakon predstave zaputili su se prema autobusima i Požegi.