Zajedno razdvojeni ili razdvojeni zajedno?

„Novo normalno“ donosi i novu „normalnu“ organizaciju. Izvannastavne aktivnosti u našoj, ako se održavaju, održavaju se prema raznim epidemiološkim uputama s ciljem zaštite jednih od drugih. Iako se razredi ne bi trebali miješati, profesori ipak pronađu način kako održati susret. Video pozivom, društvenim mrežama ili uživo. Prvim, drugim ili trećim načinom ili svima pomalo. Naime, na susretima uživo poštuje se obvezna distanca ili, ako vrijeme dopusti, susret se odvije na otvorenom. Drugi pak video pozivom bez problema održavaju redovite susrete čak povezujući dvije škole. Jesmo li na kraju zajedno razdvojeni ili pak razdvojeni zajedno, pitali smo voditelje izvannastavnih družina?

TV sekcija Nautes

Prof. Dominik Pavelić iskreno je priznao da se susreti TV sekcije održavaju neredovito zbog situacije povezane s pandemijom koronavirusa.

„Posljednji smo susret imali uživo, u dvorištu škole, ali se češće dogovaramo i raspodjeljujemo dužnosti grupnim razgovorom preko interneta. Osim same korone, otegotna je okolnost kod plana snimanja/intervjuiranja i to što brojne druge aktivnosti često budu ili (iznenada) otkazane ili održane u nekakvom šturijem obliku ili jednostavno ne bude vremena za organizaciju susreta uživo, tako da se dogovor najlakše obavi putem poruka.“ upoznao nas je prof. Pavelić.

No i oni su se do sada uspjeli nekoliko puta susresti uživo pa nas je zanimalo na koji se to način odvilo. „Kada se sastajemo u nekoj učionici svi učenici nose maske i sjede na primjerenom razmaku jedni od drugih, osim učenika iz istoga razreda koji sjede odvojeni kao u svojim učionicama. Ako vrijeme dopusti, iskoristit ćemo priliku i biti na otvorenom. U tom slučaju možemo biti i na većem razmaku i na svježem zraku, a to je učenicima svakako draža opcija.“

Dramska u doba korone – muke po Sizifu

Dramska u doba korone našla se u prilično nepovoljnoj situaciji, baš kao sve izvannastavne aktivnosti. Njih, svi to znamo, čine kreativci koji zajedno nešto stvaraju, a upravo im je taj segment, zajedništvo i kreativnost – uskraćen.

Slobodnija vremena

Pokušavali smo! Tijekom prvoga polugodišta, čak i tijekom praznika, održavali smo dramsku i poštivali mjere. Dok je jesenas bilo lijepo vrijeme, družili smo se vani i ponešto uspjeli s dramskim improvizacijama, planovima, razgovorima. U zatvorenim prostorijama sastajali smo se uoči Božića, kada smo još uvijek mislili realizirati božićne scenske sličice. Priredba nije održana. Potom sam s maturantima i učenicima trećeg razreda počela s pripremama teksta za skupni scenski izričaj, točnije za LiDraNo. U međuvremenu smo obaviješteni kako je skupni scenski izričaj ove godine izostavljen na državnoj razini upravo zbog epidemioloških mjera. Jedino za što smo se mogli „zalijepiti“ bio je pojedinačni scenski izričaj – radili smo tijekom praznika online, birali tekstove, slušali međusobno izvedbe i uspjeli odraditi školsko natjecanje s čak 12 sudionika i poštujući mjere. U ovom trenutku dodatno radim s učenikom koji će predstavljati školu i nakana mi je nastaviti s dramskim improvizacijama. Naravno, s otvorenim prozorima, maskama i što manje međusobnog kontakta. Dramska također pokušava osmisliti u ožujku jedno novo događanje, ali sve ovisi o mjerama. U tom smislu pohvaljujem dramce maturante na inicijativi. Nadamo se i proljetnom putovanju na neku predstavu.

Guramo kamen i Sizif se smješka jer nije usamljen, no ne odustajemo jer niti on to ne čini.

 KRUG – Kreativna radionica učenika gimnazije

Da je nekima ipak teže povezati svoje učenike, pogotovo ako ih ima u dvije škole, doznali smo od prof. Vere Ćuže Abramović, voditeljice KRUG-a u obje požeške gimnazije, koja se požalila kako online pristup – poruke ili javljanje putem Zooma – većina njenih učenika ignorira. „Spojiti ove dvije škole trenutno je nemoguće. U Katoličkoj ćemo gimnaziji početi raditi uživo jer je manje učenika, a u gradskoj tek kad nam dopuste normalan rad.“ Aktualni su neki projekti koji čekaju sretnija vremena pa smo pitali profesoricu kakva im je budućnost. „Projekt Bourek još uvijek je aktualan i nadam se da ćemo napraviti virtualnu izložbu. U planu nam je suradnja s Gradskom knjižnicom na temu stripa, ali i tu smo u neizvjesnosti. Čim popuste mjere, idemo u Osijek u Umjetničku akademiju odraditi radionicu lutaka te u posjet gimnaziji, a i Dubrovčani nas željno iščekuju. Kada zgotovimo projekt Bourek, svakako je u planu nešto novo, ali o tome kad dođe vrijeme.“

Novinarska družina Nautes i ŠPD „Pegaz“

Svjestan pat-pozicije u kojoj su se našli voditelji izvannastavnih aktivnosti u svim pa tako i u našoj školi, ali i učenici koji se njima istinski žele baviti, u njima razvijati, sa svojim kolegama družiti, voditelj Novinarske družine Nautes naše škole, prof. Miroslav Paulić, odlučio je sa svima podijeliti svoja i iskustva njegovih kolega koji su se našli u nezavidnoj poziciji – stvarati, ali se ne sastajati, biti kreativan – prvo u komunikaciji i motivaciji svojih učenika, a potom s konkretnim zadacima i s realizacijom.

Bijeg u prirodu

„Rad s novinarskom družinom najplodniji je upravo u komunikaciji u realnom vremenu i prostoru, u susretu, u razmjeni informacija i mišljenja koja je uvijek živa i plodonosna. Nakon chat-susreta za koji niste mogli motivirati sve članove, nametnulo se i pitanje o čemu pisati kad života u Školi – nije bilo, a o nastavi na daljini i o pandemiji nikome se više nije ni pisalo, ni čitalo ni slušalo. Budući da smo manja grupa, odmah smo po povratku u školu počeli sa susretima na pristojnoj udaljenosti i poštujući preporuke – osim preporuke da se ne sastajemo. Učenici su se zaželjeli jedni drugih, ali i konkretnog posla.“ rekao nam je prof. Paulić.

Budući da je voditelj i planinarske družine, a vidjeli smo da su i u izolaciji imali zimski pohod na Papuk, zanimalo nam je kako se Pegaz nosio s izolacijom.

„Netko će reći da prkosimo, no mi smo jednostavno izašli u prirodu koja oduvijek nudi lijek i za dušu i za tijelo. Nema bolje prevencije protiv bolesti od boravka u prirodi i fizički zdrava tijela. Dao bih ruku u vatru da ovo niste čuli od naših epidemiologa. Dok nam se neka cjepiva nude/nameću kao čisti eliksir života, mi smo se okrenuli onomu što je stvorio Bog, a ne čovjek. Ono što sigurno mogu reći – svi smo bili, jesmo i planiramo biti zdravi (i nastaviti planinariti).“

 Debatni klub 

Možda najmanje poznata izvannastavna aktivnost jest debatni klub koji također u obje gimnazije vodi prof. Stefan Bunjevac. Pitali smo stoga i njega kako se on hrva sa svojom stijenom koja ga nije mimoišla. „Debate se provode svaki drugi četvrtak osmi sat. Jedan dio se provodi preko Google Meeta i u tim debatama sudjeluju učenici našeg 3.b razreda. Drugi dio provodi  se u gradskoj gimnaziji u dva razreda, razredi se ne miješaju, nego se u  svakom razredu prema epidemiološkim mjerama provodi debata.

Razgovarale i priredile: Tea Tutić, Andrea Budimlić, Helena Makarević i Leonarda Zelenika