Gdje smo (o)stavili Božić?

Vjerojatno potaknut godinama (u onom staračkom, čangrizavom smislu), a i po naravi (vjerojatno!!!) više sklon promatranju i zapažanju lošeg od dobrog već mjesec dana muku mučim pokušavajući (više manje bezuspješno) prihvatiti i shvatiti taj vrli novi svijet kroz adventsko-pokorničku i božićno-tolerantnu prizmu. Nije lako promatrati, a ostati hladne glave i plemenita srca!

Blještavilo adventa s „božićnim“ jinglovima i sveprisutnim sajmovima svega i svačega (najčešće nepotrebnog), kroz gomile nakita i osvjetljenja vode nas uspješnoj amerikanizaciji, a još uspješnijoj dekristijanizaciji i adventa i Božića i čovjeka i naroda.

Ako nas je (mislim da bi bio upitan broj onih koji to smatraju nekim problemom!) i zatekla i iznenadila neuspjela briga europskih dušobrižnika o korektnom govoru, obraćanju pa i čestitanju i nakratko (barem nas starije i pamteće) vratila u neko čudno vrijeme „odanih i svjesnih građana“ onda bi to veća nas morala moriti briga što već desetljećima svjesno ili nesvjesno radimo i jezične i sadržajne odmake od (barem za vjernika) najvažnijih vrijednosti i istina.

Treba li nabrajati? Advent kojeg smo pretvorili u uspješne komercijalno-turističke hitove malih i velikih sredina, Badnjak na „pobožno“ traženje i spremanje bakalara ( kaj ne znaš da je post?), Božić s bezveznim pjesmuljcima na kraju sveli na Xmass (gle čuda kako nam je nestao Isus!), korizmu kao dobrodošlu za neku od dijeta ili Uskrs, blagdan nad blagdanima, na izbor šunke, svježeg luka i eventualno kakvog putovanja?

No, predaleko sam otišao!

Bože moj, moj mali jaslički prijatelju, molim Te da mi dadeš Svoje ljubavi za čovjeka! Barem malo da srditost zamijenim Tvojom blagošću, toleranciju prihvaćanjem, oštru osudu Tvojom blagošću, ljudsku pravednost barem djeličkom Tvog milosrđa!

Molim Te, moj Stvoritelju, da nam i opet i opet pokažeš da nisi neprijatelj ljudskog smijeha i radosti! Pomozi nam da u dubinama svoje duše osjetimo Tebe kao vječno prisutnu brigu za naše dobro i spas! Pokaži nam prioritete i posloži nas svojom mudrošću!

Svima pak vama, moja vjernička i nevjernička braćo i sestre, želim Božića porođena u tišini molitvene sabranosti, u ljepoti dobrih djela i očišćenih duša, a onda (neka je!!!) i proslavljen dobrim društvom, jelom i nakitom!!!