Jadransko maturalno hodočašće 

Ovogodišnjim maturantima zbog situacije u svijetu i državi oko koronavirusa nije bilo moguće organizirati maturalno hodočašće u Rim ljeti prije četvrtog razreda kao što je uobičajeno. Usprkos tomu, maturalno je hodočašće ipak organizirano te se trinaest učenika 4.b razreda i dvanaest učenika 4.a razreda, pod pratnjom profesorica Lorene Đurine i Sanje Prše, uputilo na putovanje Hrvatskom obalom od 12. do 16. svibnja ove godine. Učenike je pratio i voditelj putovanja Boris Benčić, a autobusom vozio vozač Tiho. Maturantima naše škole na putovanju se pridružilo i devet učenika sestrinske Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice pod pratnjom njihova razrednika profesora Vinka Oršulića.

Prvi dan, 12. svibnja, četvrtak

Trinaest sati dugo putovanje započelo je u ranim jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru Arriva u Požegi. Putovanje je za učenike bilo vrlo iscrpljujuće. Više puta su bile organizirane kratke stanke kako bi se barem malo odmorili. No, sve se to na kraju isplati kada se pojavi veličanstveni pogled na more, morski okoliš i naselja uz more. U Virovitici su nam se pridružili maturanti Katoličke klasične gimnazije. U poslijepodnevnim smo satima stigli u Makarsku gdje smo imali priliku odmoriti se i po želji istražiti grad. Put smo nastavili makarskom rivijerom do Gradca gdje smo se smjestili u hotel Labineca s tri zvjezdice. U hotelu smo večerali, a navečer smo se, iako umorni, družili na plaži.

Drugi dan, 13. svibnja, petak

Nakon ranog doručka u hotelu i preuzimanja lunch paketa iz hotela zaputili smo se preko Neuma do Orebića odakle smo se brodom vozili do otoka Korčule i istoimenog grada. Putovanje nismo mogli skratiti preko Pelješkoga mosta jer most još nije u funkciji. U gradu nas je dočekala vodičica Lučka koja nas je povela u obilazak grada i upoznavanje s povijesnim znamenitostima kao što su kuća za koju se pretpostavlja da je u njoj rođen Marko Polo, crkva svetog Petra i ostalo. Nakon obilaska grada učenici su imali priliku za fotografiranje, dodatni obilazak grada i ostalo. Pri povratku u hotel svratili smo u Ston gdje smo imali priliku sami istražiti mjesto i vidjeti poznatu solanu. U hotelu smo večerali i slobodno smo vrijeme prije noćenja iskoristili za druženja.

Treći dan, 14. svibnja 2022., subota

Kako su prethodna dva dana bila dosta iscrpljujuća za učenike treći je dan bio izvrsna prilika za veći odmor i opuštanje. Nakon doručka u hotelu uputili smo se prema obližnjim Baćinskim jezerima. Tamo su nas uljudno dočekali domaćini s jagodama i pićem za osvježavanje. Jezera se sastoje od šest spojenih te jednog odvojenog jezera, a učenici su kroz sat vremena vožnje povijesnim lađama mogli uživati u predivnoj prirodi. Nakon povratka i ručka u hotelu cijelo poslijepodne bilo je slobodno za odmor, istraživanje Gradca, druženja i kupanja u moru ili hotelskom bazenu prema vlastitoj želji. Nakon večere u hotelu su se okupili ostali gosti iz hotela, turisti iz Slovenije te su organizirali živu glazbu uz ples i pjesmu. Atmosfera je bila vesela te su se i neki učenici pridružili toj kratkoj zabavi. Čak je i voditelj puta Boris zapjevao pjesmu. Ostatak večeri učenici su iskoristili vrijeme za druženja.

Četvrti dan, 15. svibnja 2022., nedjelja

Buđenje, doručak, preuzimanje lunch paketa i uputili smo se na cjelodnevni izlet u Dubrovnik. Nakon dolaska u Dubrovnik učenici su imali kratko slobodno vrijeme nakon kojega su se svi uputili na svetu misu u crkvi svetog Vlaha kako bi kršćanski proslavili taj sveti dan i zahvalili se Bogu na svemu omogućenomu. Nakon svete mise uslijedilo je razgledavanje grada uz lokalnu vodičicu Matildu koja nas je upoznala s poviješću i znamenitostima grada Dubrovnika. Nakon razgledavanja grada prošetali smo dubrovačkim zidinama odakle se pruža predivan pogled na grad. Nakon šetnje zidinama učenicima je omogućeno slobodno vrijeme u gradu. Slijedi povratak u hotel, večera, druženja i noćenje.

Peti dan, 16. svibnja 2022., ponedjeljak

Nakon doručaka i uzimanja lunch paketa odjavili smo se iz hotela i uputili prema Zadru. Tamo nas je dočekao vodič Ivica koji nas je poveo u šetnju gradom. Upoznao nas je s poviješću grada i nekim znamenitostima kao što su morske orgulje, pozdrav suncu, Kalelarga, Crkva svetog Donata, Crkva svete Stošije… Učenici su također dobili slobodno vrijeme za bolje upoznavanje grada. Pri povratku iz Zadra prema Požegi, po želji učenika, svratili smo u McDonald’s kako bismo se okrijepili. U Virovitici smo se pozdravili s učenicima Katoličke klasične gimnazije koji su s nama bili na putovanju te smo nastavili put do Požege gdje smo došli u kasnim večernjim satima.

Na putovanju je učenike pratilo lijepo vrijeme, u Gradcu su imali mogućnost kupanja u hotelskom bazenu i u moru, a na kupanje u moru odvažili su se samo oni najhrabriji jer je more ipak još bilo hladno. Svaku večer učenici su se međusobno družili i iskoristili priliku za još bolje upoznavanje. Putovanje je prošlo bez poteškoća i incidenata, profesori su bili zadovoljni, a i učenici su bili zadovoljni profesorima koji su se priključili druženjima te su tako svi stekli lijepe uspomene na posljednje zajedničko putovanje prije rastanka i novih avantura u daljnjem životu nakon srednje škole.

DOJMOVI UČENIKA

Na maturalcu je prije svega bilo jako zanimljivo. Posjetili smo brojna mjesta na hrvatskoj obali koja su me oduševila svojim znamenitostima, bogatom poviješću i naposljetku predivnom prirodom. Također, osim mjesta koja smo posjetili, oduševio me je i hotel u kojem smo odsjeli. Imali smo mogućnost doručka, ručka i večere uz pogled na more, ogroman bazen za kupanje, a i osoblje je bilo jako ljubazno. Ipak, maturalac ne bi bio isti bez prijatelja, profesora, vodiča i još nekih predivnih ljudi, koji su mi uljepšali ovaj maturalac i omogućili da mi ostane u prelijepom sjećanju.

ANTONIJA NIGOVIĆ, 4.b

Bilo mi je odlično. Drago mi je sto smo se povezali sad pred kraj jer je to garancija da ćemo ostati dobri i nakon srednje.

HANA BOBAN, 4.b

Na maturalcu mi je bilo super! Vodič Boris je bio smiješan i druželjubiv. Najbolji mi je dio bio razgledavanje starih gradova Dubrovnika i Zadra. Svakako treba spomenuti i druženja nakon povratka u hotel. Sve u svemu, ovo je bilo jedno lijepo putovanje.

MATIJA KARAPETRIĆ, 4.a

Maturalac je najljepše putovanje školovanja. Učenici obje škole sa profesorima su se odlično sprijateljili te provodili vrijeme zajedno uz pjesmu, smijeh i zabavu. Najveselije vrijeme je bila posljednja noć jer su svi učenici i profesori uz svirku klavira pjevali i plesali. Rastanak je bio najteži, ali ćemo pamtiti ovo putovanje i sva prijateljstva koja smo stekli kroz ovo kratko vrijeme.

LUKA SEMEŠ, KKG Virovitica

Fotografije: Katarina Baltić, Hana Boban i Antun Kovačević