„Na kraju ostanu samo dvojica, Bog i vino.“ – Bela Hamvas

Dugoočekivana berba grožđa prvih razreda konačno se odvila 20. listopada, jednog prelijepog, sunčanog i toplog dana – idealnog za berbu grožđa. Iako nešto malo kasnije nego prijašnjih godina, učenici 1.a i 1.b razreda i njihove razrednice prof. Sanja Prša i prof. Katarina Soldo Obućina te psihologinja Nikolina Bodolović proveli su predivno vrijeme u suncem obasjanom vinogradu u Podgorju, u vlasništvu Veleučilišta u Požegi. Uz, naravno,  smijeh, zabavu i pjesmu brali smo grožđe vrste Cabernet Sauvignon koja je jedna od najpoznatijih sorti za izradu crnog vina. Nakon što smo završili s berbom, druženje smo nastavili u prostorijama Veleučilišta gdje smo dobili kratku, ali vrijednu poduku o vinima, ali smo također imali mogućnost i probati mošt od grožđa koje smo sami ubrali. Prošli smo kroz njihove podrume i vidjeli kako nastaje to elegantno piće. Nakon, vjerujemo, vrhunsko odrađenog posla i predavanja, zaputili smo se na ručak koji je savršeno izabrala prof. Prša. Siti, sretni i zadovoljni poslom koji smo odradili zahvalili smo se djelatnicima Veleučilišta i preporučili se za dogodine.

Kako ova vijest ne bi bila presubjektivna, svoje dojmove o današnjoj berbi podijelile su s nama naše profesorice i dvije učenice.

„Izvrsno je što smo se skupili svi zajedno, i profesorice i učenici, da se malo družimo i da proboravimo lijep dan u prirodi, a ne zatvoreni u učionici. A, naravno, i da malo pomognemo i Veleučilištu. Jako je bitan i taj edukativni karakter ove naše berbe zato što su neki učenici prvi put u berbi grožđa pa da se susretnu i s tim poslom. Sve u svemu, izvrstan dan i lijepo vrijeme.” – prof. Katarina Soldo Obućina

„Većina učenika bojala se ovoga dana, naime, kako će sve to ispasti, bili su jako skeptični, ali vidim da su sada zadovoljni, nasmijani, da komuniciraju i da uživaju u neformalnom druženju. Mislim da to, zapravo, i jest bit škole – zajedništvo.“ – prof. Sanja Prša

„Ovo mi je prvo iskustvo berbe grožđa, sviđa mi se iako je malo naporno. Ovaj mali izlet svima nam je dobro došao kao mali predah od škole. Budući da smo prvi razredi, još se svi upoznajemo i ovo nam je jedna odlična prilika za to.“ – Ivana Mjertan (1.b)

„Bilo mi je jako lijepo na današnjem svježem zraku i jako mi je lijepo biti tu u prirodi. I super mi je što radim zajedno s prijateljicom.“ -Sara Čeregović (1.a)

Foto: Marta Gabrek, Ema Marić, Hana Škorvaga