Preventivno predavanje – trgovanje ljudima

Tijekom mjeseca listopada u našoj školi provedena su preventivna predavanja djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Požeško-slavonske županije.

Maturanti 4.a i 4.b razreda u okviru projektu Zajedno slušali su o prevenciji trgovanja ljudima.

Ono što katkada krene bezazleno i nevino (poznanstva, online komunikacija, online prijateljstva) lako se može u nekom trenutku utvrditi kao vrbovanje koje za konačan cilj ima eksploataciju osobe, na način da se slomi otpor koji osoba pruža, da se nad njom uspostavi mehanizam kontrole zlostavljanjem, nasiljem, ovisnošću, dužničkim ropstvom.

Učenici su čuli što podrazumijeva pojam trgovanja ljudima i kroz koje oblike se manifestira (vrbovanje, kupnja, prodaja, prijevoz, posredovanje pri ovim oblicima, pružanje utočišta ili prihvat osoba) uz upotrebu prijetnji, sile, otmice, prijevare i zlouporabe ovlasti i položaja. Policijski službenici naglasili su da se iskorištavanje ljudi čini u svrhu prisilnog rada, za prosjačenje, trgovinu ljudskim organima, „seks-turizam“ i prostituciju, a trgovci ljudima može biti bilo tko.

U trgovanje ljudima treba posumnjati kod nuđenja i oglašavanja primamljivih poslovnih ponuda koje se čine predobre da bi bile istinite. Posumnjati treba kad se nude dobro plaćeni poslovi za koje se ne traže kvalifikacije ili radno iskustvo, kada se naglašava žurnost donošenja odluke ili kad su nejasni i neprovjerljivi podaci o poslodavcu.