Zbogom kunama

Iako je globalizacija skup procesa na političkoj i gospodarskoj razini, ona oblikuje i elemente  kulture kao što su norme, vrijednosti, jezik i običaji. Time globalizirana kultura umanjuje raznolikost svijeta, a najugroženiji su identiteti malih naroda i država.

Republika Hrvatska, kao idealan predstavnik malih država sa sve manjim brojem stanovnika, duboko globalizirana s početkom će sljedeće godine napraviti još jedan korak prema zapadu. Naime, s prvim danom Nove godine postajemo punopravna članica Eurozone, monetarne unije država članica Europske unije koje su usvojile euro kao svoju primarnu valutu i jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Hrvatska kuna, uvedena kao platežno sredstvo 30. svibnja 1994., za otprilike mjesec dana odlazi u povijest. Kako bismo sačuvali jedan mali dio povijesti i našeg nacionalnog identiteta, potičemo sve učenike i djelatnike naše škole da pokušaju skupiti sve hrvatske kovanice te ih uokvire i donesu u školu, a preostale nam identitete poput vjere, jezika, običaja…njegujemo, živimo kako i njih jednoga dana ne bismo trebali spašavati od zaborava.

Detalji slijede…