Žene u znanosti

Katolička gimnazija ponosna je na sve svoje bivše učenice koje su se realizirale u znanosti, tehnologiji i informatici, inženjerstvu i matematici, i jednako ponosna na sve sadašnje i buduće učenice koje će ostvarenje svojih potencijala tek pronaći u ovim područjima rada. Među njima predstavljamo vam učenice Jurju Mautner iz 4. a i Ignaciju Rotim iz 2.b razreda koje su se na poticaj psihologinje Nikoline Bodolović i predmetnih nastavnica prof. Katarine Soldo Obućina i prof. Sanje Prše prijavile i bile odabrane sudjelovati u projektu Udruge Bioteka Girls own STEM!

Radom na projektu djevojke će razviti vlastite lokalne projekte kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup. Djevojke su pohađale višednevno osposobljavanje za rad na projektu u okviru Girls own STEM zimskog kampa u Zagrebu od 29.1. do 1.2. 2023. te će dobiti pomoć i mentorstvo te potrebne financije za provedbu svojih projekata, a praktičnim radom na projektu upoznat će različita STEM područja te lakše odabrati svoj budući fakultet ili STEM karijeru.

Što nam je o svom iskustvu rekla Jurja Mautner: „Kamp  Girls own STEM trajao je od 29.1. do 1.2. 2023. U ta tri dana Udruga Bioteka okupila je 50 djevojaka iz cijele Hrvatske, uključujući mene i Ignaciju. Svaka cura ima svoje STEM područje u kojem je odlična. Svaki dan bio je pun novih znanja i iskustava. Kroz radionice smo se međusobno upoznale, a kroz predavanja, koja su držale žene iz različitih STEM područja, naučile smo kako je biti žena u „muškom“ poslu.  Vježbale smo komunikacijske vještine kako bismo jednog dana bile uspješnije u svom poslu. Radionice su nam pokazale kako da napravimo i provedemo svoj projekt kojim ćemo do kolovoza pomoći zajednici i okolišu s određenim budžetom i uz pomoć volontera. Moji dojmovi o cijelom ovom iskustvu su odlični. Organizatori su se stvarno potrudili, od hotela do svih aktivnosti. Upoznavanje drugih ljudi ipak je bilo najbolje iskustvo jer imaju iste interese kao i ja te smo se kroz kamp pripremile za projekt i život žene u STEM-u.“

Međunarodni dan žena u znanosti, 11. veljače, proglasila je 2015. godine Opća skupština Ujedinjenih Naroda. Neki od ciljeva obilježavanja ovog dana su prepoznavanje postignuća žena u znanosti, eliminacija svake diskriminacije žena, promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, znanosti… Kako bi se značaj žena i djevojaka u znanosti istaknuo i u našoj školi, pridružili smo se obilježavanju ovog dana. Na panou, u hodniku škole, mogli ste saznati za neka od imena koja se danas spominju u kontekstu povijesti ženskih znanstvenika i njihovih značajnih doprinosa u znanosti. Neka od tih poznatih imena su Marie Curie, Maria Gaetana Agnesi, Josephine Cochrane, Margareta Hamilton i mnoga druga.