Međureligijski dijalog među gimnazijalcima

Dana 22.03.2023. Ana, Nina, Robert, Emanuel, Matej, Krešo, Tea i ja, pod vodstvom profesora vjeronauka Tomislava Dokoze, u ranim jutarnjim satima krenuli smo put Zagreba. U glavnom gradu otišli smo u trgovinu i opskrbili se namirnicama za doručak pa smo se potom žičarom popeli na Sljeme.
Na Sljemenu smo se prošetali od žičare do crkve Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, gdje smo zajedno proslavili svetu misu. Nakon kratke mise upoznali  smo župnika p. Tomislava Špiraneca koji nas je primio i pokazao župnu kuću koja je ujedno i dom za duhovne vježbe. Nakon razgledavanja dečki  su dobili sjekire i zadatak da nacijepaju drva dok su cure pripremale pohani kruh za doručak. Poslije kasnog doručka zahvalili smo se župniku Tomislavu i žičarom vratili prema kombiju te krenuli k našem drugom dnevnom cilju – Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića.
U gimnaziji se održavao međureligijski susret s temom „Odijevanje kroz vrijeme temeljem vjerskih propisa: primjeri iz teorije i prakse“ gdje smo kao jedni od sudionika u našem izlaganju objasnili i opisali kako izgleda primjereno oblačenje u katoličkoj crkvi, koji je smisao čednog odijevanja, redovničkog odijela i liturgijskog odijevanja. Osim domaćina i naše gimnazije na susretu su sudjelovale Pravoslavna opća gimnazija i Katolička ženska gimnazija sestara milosrdnica. Poučnim prezentacijama naučili smo nešto više o drugim religijama, ali i upoznali se s raznim predrasudama koje nisu usmjerene samo na katolike, već i na mnoge druge religije. Nakon navedenih prezentacija počašćeni smo bogatim švedskim stolom i domaćim slasticama te smo zamolili Sumeju i njezinu prijateljicu da nas nakon objeda uvedu u džamiju, na što su njih dvije radosno pristale.
Na kraju samoga dana sjeli smo u kombi i krenuli kućama, a usput smo stali i pomolili se pred kapelicom Gospe od suza u Pleternici.
Osim što je putovanje bilo poučno, bilo je zabavno i spontano te smo imali priliku bolje upoznati novopečenog profesora naše gimnazije, ali i provesti jako lijep dan s dragim ljudima. Na svemu navedenom možemo zahvaliti pateru Tomislavu Špiranecu, Islamskoj gimnaziji i našem profesoru Tomislavu koji je, unatoč prehladi, izdržao cijeli dan s nama i omogućio nam doživjeti jednu slatku malu avanturu koju ćemo, vjerujem, svi vrlo dugo pamtiti kao lijepu uspomenu.