Eko kamp Belli 2023.

ZAKORAČIMO U SLIJEPU ULICU SLAVONIJE

Da je Slavonija ravna, misao je koja većini padne na pamet kada im spomenemo naš kraj. Ta misao ipak nije u potpunosti točna. Ove godine Katolička gimnazija opet je bila domaćin Eko kampa Belli koji je trajao od 25. do 29. svibnja 2023. Kao i prijašnjih godina, i ove je glavni plan bio obići Papuk, jednu od gora koja štiti Zlatnu dolinu. U kampu je ove godine sudjelovalo pet škola čiji su predstavnici imali priliku upoznati i otkriti velike tajne naše male Slavonije. Naši su gosti bili četiri učenice i njihova mentorica Klaudija Ribić iz KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, četiri učenika i njihov mentor Marko Tomas iz KŠC „Don Bosco“ Žepče, četiri učenice i njihov mentor Sebastjan Mozetič iz Škofijske gimnazije Vipava te dvije učenice i njihova mentorica iz Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ Zagreb. Našu školu predstavljale su učenice Nina Milevoj, Sara Alaber, Ljubica Marković i Ena Podobnik te profesorica Milena Škoda.

SLAVONSKA ATENA

Gosti su u Požegu stigli 25. svibnja. Dočekali smo ih u školi i nakon kratkog upoznavanja obišli smo našu malu Požegu. Profesorica Vera Ćuže-Abramović provela nas je gradom te upoznala s Dijecezanskim muzejom i katedralom, nakon čega smo posjetili Požešku kuću gdje su se naši gosti imali priliku upoznati s poviješću Slavonske Atene i stupiti u virtualni dvoboj s barunom Trenkom. Predvečer, nakon obilaska Požege, uputili smo se u Dom sv. Augustina u Velikoj gdje nas je dočekao velički župnik vlč. Dražen Akmačić. Smjestili smo se, a nakon večere učenici su imali priliku predstaviti škole iz kojih dolaze.

NUNC EST BIBENDUM!

Petak je, kao što su potvrdili i učenici, bio zanimljiviji od prethodnog dana. Taj dan pridružili su nam se profesorica Ivana Budić i profesor Miroslav Paulić. U jutarnjim satima obišli smo gradić koji je poznat po svojim vinogradima i vrhunskom vinu, Kutjevo. Crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije pokazao nam je vlč. Ivan Štivičić, kutjevački župnik. Nakon posjeta crkvi obišli smo vinske podrume Kutjeva d.d. u kojima se, uz brojne druge zanimljivosti, nalazi i druga najveća drvena bačva u Hrvatskoj. Uz obilazak imali smo degustaciju vina, a ponudili su nam kutjevački Rose i Traubi vino. Predivan pogled na Zlatnu dolinu pronašli smo na Vili Vinkomir, a osvježenje smo potražili u Aquaparku Shhhuma. Dinamičan dan završili smo uz radionicu o strpljivosti koju je vodio vlč. Marijan Pavelić.

HAJEDEMO U PLANINE…

Da, petak je prošao laganini, a u subotu smo nadoknadili sve sekunde i minute u kojima smo ljenčarili. Prošetali smo Papukom, tj. poučnom planinarskom stazom „Turjak“. Na planinarenju nam se pridružio profesor Josip Alaber, tri učenice iz KG-a te profesorica Žana i učenica iz KOŠ-a. Staza je bila izazovna, ali dobro smo se nasmijali i imali smo priliku pokazati gostima da naša Slavonija ipak nije „ravna“. Kampiranje je, nažalost, otkazano zbog lošeg vremena, ali to nas nije spriječilo da večer provedemo uz dobro društvo i društvene igre.

…JER TAMO NEMA ZIME!

Naše istraživanje Papuka nastavilo se u nedjelju. Pješačili smo poučnom planinarskom stazom „Lapjak“ i osvojili velički stari grad te Tauberove stijene. O povijesti starog grada govorila nam je profesorica Lorena Đurina, a uz nju su nam se na planinarenju pridružili profesor Krešimir Mandić, profesorica Martina Franjić te profesorica Ivana Zovko. Nakon osvojenog Papuka ostatak adrenalina odlučili smo iskoristiti u Adrenalinskom parku „Duboka“. Blagdan Duhova proslavili smo uz svetu misu koju je predvodio vlč. Tomislav Dokaza, a ostatak večeri proveli smo družeći se.

SVAKA KNJIGA IMA SVOJ KRAJ…

Kako svaka knjiga ima svoj kraj tako je i našem druženju otkucao sat. Posljednje sate skupa proveli smo na zajedničkom majalesu u Virovitici s učenicima i profesorima KG-a. Obišli smo Gradski muzej Virovitica i slavili svetu misu u crkvi sv. Roka. Ostatak popodneva proveli smo u Špišić Bukovici gdje nas je ugostio naš bivši vjeroučitelj vlč. Krunoslav Siroglavić. Eko kamp je upravo ondje imao posljednju dionicu na kojemu smo mogli pogledati video o posljednja četiri dana druženja. Svi smo se nasmijali i prisjetili svih lijepih trenutaka s ovogodišnjeg kampa, a druženje smo završili vožnjom u kočiji. Kamp je možda završio, ali svi mi koji smo sudjelovali sačuvat ćemo lijepa sjećanja, a nadamo se i prijateljstva.

Foto: Sara, Nina i Ljubica