Bog stvori i Rim! Maturalno hodočašće 2024.

Maturanti žele isprobati sve ono što do sada nisu i osjećati se ponosno jer su najstariji, no ovoga puta ipak su morali još malo pričekati taj trenutak…Nakon vremena i vremena provedenog u dogovoru koju destinaciju odabrati za maturalac sa stručnim stožerom razredništva – B prof. Tonković + A prof. Đaković, odluka je ipak bila ispravno donesena. Isprva pobune i gunđanja s pretpostavkama da će biti dosadno obilaziti samo crkve, a na kraju nisu mogli ni zamisliti da neće imati vremena ni pomišljati na isto.

Jutro. Dan prvi.

Ispred franjevačke crkve stajala je masa s koferima, smješkala se i nestrpljivo čekala polazak na dalek put. U Virovitici nas je dočekala jednako raspoložena ekipa. Zvučnici i glazba za neke glavni, dok drugi više vole svoje jastuke i dekice (svakome kako odgovara). Atmosfera u autobusu bila je odlična, svi puni uzbuđenja, željni priče i novih poznanstava. Prva destinacija po dolasku u Italiju bio je grad Assisi, grad sv. Franje Asiškog. Ondje smo čuli razne zanimljivosti i legende o samom Franji, njegovu životu i djelovanju. Posjetili smo crkvu Gospe od Anđela, grob i crkvu sv. Franje (gdje smo imali svetu misu i slavili sv. Bartola), Središnji gradski trg, rodnu kuću sv. Franje, katedralu sv. Rufina, crkvu i grob sv. Klare, crkvu sv. Marije Velike te grob blaženog Karla Acutisa. Duhovno i kulturno ispunjeni, zaputili smo se prema Rimu u naš smještaj i na večeru. Druženje je, naravno, potrajalo do kasno u noć..

Večer pa jutro. Dan drugi.

Nedjelju smo posvetili samom vječnom gradu RIMU. U ranu zoru, nakon doručka, posjetili smo katakombe sv. Kalista i ondje održali svečanu nedjeljnu misu. Zatim smo zakoračili u crkvu sv. Križa. Poslije ručka vrijeme smo proveli obilazeći baziliku sv. Marije Velike, Flavijev amfiteatar, Konstaninov slavoluk, Rimski forum, Kapitolij, Venecijanski trg te oltar Domovine. Kroz sve te ljepote proveo nas je naš vodič Slavo. Večerali smo sjajnu pastu s tunjevinom i panna cottu od jagode i karamele.

Večer pa jutro. Dan treći.

Ponedjeljak je bio rezerviran za najmanju državu na svijetu – Vatikan. Sve se pripremalo za audijenciju s papom na koju smo išli u srijedu. Divni prizori, nestvarni. Nakon priča o vatikanskom trgu zaputili smo se u baziliku sv. Petra gdje smo se pomolili i odlučili prepješačiti više od pet stotina stepenica da bismo vidjeli najljepši prizor na svijetu. Sa vrha kupole vidio se cijeli Vatikan. Nerealno je pokušati prepričati doživljaj. Slike govore same za sebe. Nakon obilaska Vatikana i ručka te slobodnog vremena uslijedio je obilazak Vatikanskih muzeja s dragom i ljubaznom voditeljicom. Moglo se vidjeti i čuti sve od početka kršćanstva do dana današnjeg u najsitnije detalje. Za kraj dana naš velečasni Karlo Topalović održao je svetu misu u hrvatskoj crkvi i zavodu sv. Jeronima.

Večer pa jutro. Dan četvrti.

Cjelodnevni izlet bio je odličan izbor za utorak. Vožnja do Pompeja potrajala je nešto više od dva sata, ali je vrijedilo svakog trenutka. Ostaci rimskog grada koji je uništen 79. godine kao posljedica erupcije vulkana Vezuva danas su nazvani drevnim talijanskim Gradom Pod Pepelom. Također, imali smo i ovdje voditeljicu koja nas je nasmijavala svojim pričama. U Napulju smo kušali jednu od najsočnijih pizza u tom području – a gdje drugdje ako ne na mjestu njena nastanka. Vožnju prema samostanu Montecassinu osvježio je pravi ljetni pljusak. Montecassino vrijedi za jedno predivno povijesno mjesto na 520 m nadmorske visine gdje je nastao red benediktinaca, najstariji red u Katoličkoj crkvi. Nakon razgledavanja samostana slavili smo svetu misu i blagdan svete Monike, majke sv. Augustina. Počastili smo se radovima koje su Benediktinci ručno izradili. Ora Et Labora!

Večer pa jutro. Dan peti.

28. kolovoza za sve nas bio je velik i važan dan. Povratak u Vatikan i audijencija s Papom na blagdan sv. Augustina. Doživljaji i emocije ne mogu se opisati riječima. Čitanje Svetog pisma na nekoliko jezika, bliskost s Papom, njegova propovijed. To treba doživjeti! Pri završetku imali smo slobodno vrijeme za ručak i kupnju suvenira. Slijedio je obilazak Svetih stuba, bazilike sv. Ivana Lateranskog, Panteona, Fontane di Trevi i Španjolskog trga. Imali smo priliku izabrati između 150 vrsta sladoleda, kolačića i slatkiša. Slatke muke. Dan smo završili šetnjom kroz Via Del Corso.

Iako tužni što se najljepšem putovanju bliži kraj (istom onom za koje smo mislili na prvu da neće biti zanimljivo), zadnju večer iskoristili smo za druženje i razgovor, razmijenili brojeve, društvene mreže i kako već svi ti protokoli idu.

Večer pa jutro. Dan šesti.

Spakirali smo svoje kofere i u njima ponijeli uspomene, ali i dovoljno potrepština za put kući i razgledavanje Firence – kolijevke renesanse, glavnog grada pokrajine Toscane i svjetskom središtu umjetnosti i kulture. Vrijeme smo proveli prolazeći kroz najljepše uličice, mostove, prolaze i trgove. Kušali smo najukusnije lazanje i steak. Razgledali smo katedralu, Giottov toranj, krstionicu, crkvu sv. Lovre, Stari most, Trg Gospode i palaču Pitti. Bilo je predivno. Ali, kako to biva, sve što je lijepo kratko traje. Sretni jer se vraćamo tamo gdje nam je SVE, a tužni jer napuštamo ono najljepše što sad postaje uspomena. Iako umorni, veselili smo se, kratili vrijeme pjevanjem i prepričavali dojmove, gledali slike i pakirali poklone.  Putovali smo prema Hrvatskoj kroz Bolonju, Padovu, Trst i Sloveniju i u ranim jutarnjim satima stigli u Požegu. Ono što smo doživjeli nikada nećemo zaboraviti i rado bismo opet ponovili isto…

Fotografije by Marija Alaber, Sara Kuščer, Klara Pehal i Ena Podobnik.