Županijska smotra LiDraNo 2016.

Danas je održana i Županijska smotra LiDraNo kojoj je domaćin bila OŠ Julija Kempfa. Katoličku su gimnaziju predstavljali učenici u svim lidranovskim kategorijama za srednje škole (osim radjske emisije) – literarni i novinarski radovi, školski list te samostalni i skupni scenski izraz. Nakon predstavljanja kako učeničkih radova tako i scenskih nastupa naših glumaca i održanih okruglih stolova na kojima su se čula imena onih pojedinaca i škola koje će biti predložene ili će predstavljati našu županiju na državnoj razini, naša škola može biti i te kako zadovoljna.

DSC_0070U kategoriji literarnih radova za srednje škole od dva moguća rada koja mogu biti predložena iz naše županije predložena su oba rada naših učenica, Breza Maje Grgić i Zemlja patuljaka Margarete Ferić. Obje pjesme oduševile su predsjednicu povjerenstva, požešku pjesnikinju Lanu Derkač; Maja za savršen spoj tradicionalnog i originalnog, a Margareta svojim bogatim slikovno-asocijativnim neomodernizmom.DSC_0015

Iako pohvaljena od povjerenstva koje su činili požeški novinari Jelenko Topić i Vjeran Blašković, reportaža Od stereotipa do promocije Grada Marije Franjić ipak nije predložena za državnu smotru za razliku od Nautesa koji je i ove godine jedini predstavljeni srednjoškolski list. Reportažu o projektu Aureus Mons, projektu dviju požeških strukovnih škola moći ćete uskoro pročitati upravo na našim stranicama.

DSC_0057Vrhunac dana na kojem su se okupili gotovo svi sudionici smotre bio je okrugli stol za scenski izričaj koji je predvodio višegodišnji izbornik za četiri najistočnije hrvatske županije, redatelj Mario Kovač. Općenito zadovoljan razinom kvalitete svih šest srednjoškolskih izvedbi, Kovač je na državnu smotru poslao našu uzdanicu Petra Petrovića. Petar se ove godine na županijskoj smotri publici i povjerenstvu predstavio ulogom Maestra iz poznatog hrvatskog romana Kiklop Ranka Marinkovića. Iako se, kako je kasnije izjavio Kovač, pri samom Petrovom ulasku na scenu uplašio da bi lik pijanca koji je Petar glumio mogao iskliznuti u parodiju, on je ipak pokazao zrelost i prisebnost kakvu u ovakvim ulogama nemaju ni neki stariji kolege.

DSC_0066Povjerenstvo je bilo naklonjeno našim glumcima i u skupnom scenskom nastupu pohvalivši rad dramske družine na čelu s mentoricom prof. Marijanom Ćorlukom. Kovač se osvrnuo na njihovu scensku igru Terratopia pohvalivši uigranost glumačke družine u kojoj se nitko, pa ni sam Petar, ne ističe da bi sam ”pojeo” scenu. Terratopia naše dramske družine i Moj svijet Kazališta sjena Gimnazije Požega ušli su u uži krug za eventualni odlazak na državnu razinu te im sada preostaje iščekivanje konačne odluke izbornika Marija Kovača koju će donijeti nakon što obiđe sve županije svog izbornog područja.

Svim učenicima koji su nas predstavljali, a napose onima koji će nas možda i onima koji nas hoće predstavljati i na najvišoj razini učeničkog literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva čestitamo na uspjehu koji je plod njihove imaginacije, ali i marljivosti, ustrajnosti, žrtve i odricanja.