DRŽAVNO NATJECANJE IZ FILOZOFIJE

Ovogodišnje Državno natjecanje iz filozofije i logike održano je od 21. do 23. travnja u Sinju. Našu školu predstavljala je učenica 4.a razreda Marija Prpić u pratnji mentora prof. Stefana Bunjevca. Natjecanje je otvorio prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, predstavnika Hrvatskog filozofskog društva, riječima: „Pozivam sve, i učenike i mentore i povjerenstvo natjecanja na filozofsko zajedništvo i to u izvornom značenju riječi za-Jedno. Natjecateljima poručujem da se ne bore međusobno, već svatko sa samim sobom, pomičući tako granice spoznaje“.

Natjecanje iz filozofije je specifično u odnosu na druga natjecanja, prije svega u tematici, a potom i u samoj strukturi natjecanja. Prvi dan natjecanja učenici su pisali test iz poznavanja povijesti filozofije i zadanih tekstova dok su drugi dan pisali esej na zadanu temu, nakon čega je uslijedio usmeni dio za najbolje plasirane učenike. Teško je opisati uzbuđenje koje nude sve tri razine natjecanja jer se od učenika traži viša razina znanja i komuniciranja. Često se događa da ljestvice poredaka variraju od dana do dana. Ipak, uz naporan intelektualni rad i samo natjecanje, Marija je imala vremena upoznati i razmijeniti iskustva i poglede na razne filozofske teme s drugim učenicima. Domaćini natjecanja su se potrudili ispuniti trodnevni boravak raznovrsnim aktivnostima kako bi nam približili povijest i ljepotu sinjskog kraja.  Posjet muzeju Alke, Galeriji Sikirica, igrokazi učenika sinjske srednje škole te dovoljno slobodnog vremena omogućilo nam je priliku da se uvjerimo kako je Sinj doista grad s najvećim brojem kafića po glavi stanovnika. Sve to učinilo je ovo natjecanje nezaboravnim iskustvom i učenicima i mentorima.

Ako vam riječi prof. dr. sc. Hrvoja Jurića nisu uvjerljive ili vam zvuče utopistički u ovom kompetitivnom suvremenom načinu života, spomenimo da je naša Marija osvojila izvrsno 9. mjesto u konkurenciji 26 učenika. Marija čestitamo, uz želje da na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika ponovno zablistaš!