Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021. u KG-u

U ponedjeljak, 18. siječnja 2021. započela je Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom »Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda« (usp. Iv 15, 5-9). Prigodom ovogodišnjeg nastojanja oko jedinstva među kršćanima, maturanti Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi sa svojim su vjeroučiteljem u utorak, 22. siječnja 2021. posjetili i pobliže upoznali dvije kršćanske zajednice različite od naše katoličke Crkve, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka.
Učenici 4.a razreda posjetili su pravoslavni hram sv. Georgija u Požegi u kojem ih je srdačno dočekao paroh mjesne zajednice protojerej Aleksandar Bjelić. Progovorio je maturantima o posebnostima hrama, o ikonama, najstarijim i najvrjednijim restauriranim predmetima, o bogoslužju i načinu funkcioniranja Srpske Pravoslavne Crkve, s obzirom na posebnosti u Hrvatskoj. Nakon poučnog dijela u hramu, maturanti su se uputili u manji i ugrijani prostor u kojem su bili prisutni za vrijeme pripreme bogoslužja, prigodom obilježavanja slave Sveta Tri Kralja, nakon čega ih je paroh Aleksandar srdačno pozdravio.
Za razliku od njih, učenici 4.b razreda posjetili su Kršćansku Adventističku Crkvu u Požegi. Ondje su ih dočekali dvojica pastora, Dario Kovačević i Miroslav Lorencin. Upoznali su učenike s posebnostima Adventističke Crkve u Hrvatskoj i svijetu, s njezinom poviješću, razvojem, bogoslužjem, aktivnostima, ustrojstvom i dr. Nakon što su pogledali video o spomenutoj zajednici, učenici su postavljali pastorima pitanja, uglavnom o sličnostima i razlikama između protestantskog nauka i nauka katoličke Crkve. Susret se završio prigodnim domjenkom i okrjepom.
Učenici Katoličke gimnazije na ovaj su način pokazali otvorenost za drugoga, spremnost prvog koraka u učenju nečega novoga i drugačijega od svojega, ali još više ponos na baštinu svoje katoličke Crkve i radost koja proizlazi iz uživanja u svojemu, a poštovanja prema tuđem. Ut unum sint! Da budu jedno! (usp. Iv 17,21)