Zajednički roditeljski sastanak s biskupom Antunom

Povodom početka nove školske godine, dana 20. rujna 2023. godine održao se zajednički roditeljski sastanak u Dvorani svete Terezije Avilske u Požegi. Sastanku su nazočili roditelji svih učenika koji pohađaju Katoličku gimnaziju u Požegi, nastavnici na čelu s ravnateljem Ivanom Bedeničićem, predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji Ivica Žuljević te požeški biskup Antun Škvorčević.

Nakon uvodne molitve vjeroučitelja i duhovnika vlč. Tomislava Dokoze, prisutnima se obratio ravnatelj Ivan Bedeničić. Uputivši svima pozdrav, zaželio je dobrodošlicu roditeljima učenika prvih razreda, zahvalio je svima na suradnji, podršci i povjerenju. Ravnatelj je posebno zahvalio osnivaču škole biskupu Antunu na brizi, podršci i pomoći kojom se omogućuje kvalitetno djelovanje škole te ga pozvao da uputi svoju pastirsku riječ svima prisutnima.

Otac biskup izrazio je u prigodnom govoru radost zbog njegovanja molitve kod roditelja učenika, a posebno zbog molitve u svakom području djelovanja škole. Podsjetio je nastavnike i roditelje na povlašteno mjesto koje Katolička škola ima u Crkvi te istaknuo njezinu specifičnost, koja je, osim prenošenja znanja, evangelizacijska uloga. Osvrnuvši se na naše najveće blago koje imamo u školi – naše učenike, biskup je progovorio o slobodi, koja je jedinstveni Božji dar čovjeku. Istaknuo je da je upravo u našim obrazovnim ustanovama zadatak profesorima i duhovnicima da pomognu učenicima da u svojoj slobodi znaju izabrati najizvrsniji životni  put koji čovjek ima, a to je put Isusa  Krista. U tom odgojnom procesu neizmjerno je važno da profesor ima iskustvo vjere. Navodeći razne primjere, biskup je naglasio kako je jedino čovjek biće koje nadilazi sebe i da je, za razliku od svih drugih živih bića, u neprestanom traženju smisla svoga postojanja koje u potpunosti pronalazi nalazeći Boga.

Na kraju je ravnatelj Bedeničić iskoristio priliku te pozvao roditelje da se priključe proslavi Biskupijskoga dana u subotu 23. rujna, a zatim je biskup Antun zaključio susret blagoslovom. Nakon zajedničkog dijela roditeljskog sastanka, razrednici i roditelji uputili su se u školu gdje su nastavili susret pojedinačnih razreda.