Svjetski dan jabuka

24. listopada obilježava se Dan jabuka u našem gradu dok smo mi u našoj školi simbolično taj dan obilježili upravo danas na svjetski Dan jabuka. Povodom Dana jabuka Voćarstvo Boić našim je učenicima doniralo jabuke iz vlastite domaće proizvodnje, a koje se danas sve rjeđe viđaju na policama trgovina.

Još su i stari Rimljani svoje obroke završavali jabukama kod kojih su posebno cijenili aromu, slatkoću i ljepotu. Jabuka je danas najčešće kultivirano stablo na svijetu koje se u Europi nalazi još od pretpovijesti, a danas poznajemo gotovo 10000 sorti jabuka.

S ciljem da se pomogne manjim proizvođačima u središtu naše Zlatne doline odvijaju se tradicionalni Dani jabuka i voćnih prerađevina. Glavni je cilj ove izložbe pokazati ljudima svo bogatstvo raznovrsnih sorti jabuka i jabučnih prerađevina. Ljudi će moći vidjeti i kupiti neke stare sorte ovog dragocjenog voća i vidjeti kako se ono prerađuje u domaćoj proizvodnji. Svi ste pozvani na ovu manifestaciju 24. listopada koja će se održati na Trgu Svetoga Trojstva, a svojom prisutnošću i kupnjom samo jedne jabuke simbolično ćete doprinijet napretku hrvatske privrede.