Uzor u Kristovoj pedagogiji

dsc_0023Krist i njegova pedagogija kojom je pristupio, okupio, re-odgojio i zadržao svoje (nesavršene) učenike i na koncu ih poslao u svijet da jednako čine s onima koji će im biti dani, bila je tema tradicionalnoga susreta djelatnika katoličkih škola naše biskupije na početku nove kalendarske godine. Predavanje na spomenutu temu održala je dr. prof. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, dajući sliku najboljega i jedinog učitelja koji bi nama prosvjetnim djelatnicima mogao i trebao biti prvi uzor – što zbog predanosti u pristupu onima koji su mu dani, a zasigurno i zbog svoje žrtve radi drugih u vjeri da takvima nesavršenima (ribari, carinici…) povjeri svoju Crkvu. Upravo tako su i nama povjerena nečija djeca s ciljem da ih formiramo u cjelovite osobe, a to je nemoguće, poručila je prof. Mališa, ako i sami ne ulažemo u svoj razvoj, u svoj re-odgoj kojim možemo postati još vjerodostojniji sustvaratelji.

dsc_0027Ovom tradicionalnom formativnom susretu djelatnika naših katoličkih škola, a u organizaciji Odgojno-obrazovnog centra, po prvi puta su se pridružili članovi Udruge katoličkih prosvjetnih djelatnika naše biskupije na čelu s predsjednicom udruge, gospođom Ivom Šnajder. Sve prisutne na početku je pozdravio i svojim riječima ohrabrio msgr. Antun Škvorčević još jednom podsjećajući sve prisutne kako im je dodijeljena privilegirana, ali i odgovorna uloga u radu s mladima prilikom koje ono duhovno uvijek u stopu mora slijediti ono intelektualno. Susretom je moderirao preč. Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, a koji je u drugom, radnom dijelu susreta u ime Osnivača saslušao ravnatelje četiriju katoličkih škola u Požegi i Virovitici o stanju i planovima rada do kraja školske godine. Naglasak je ovaj puta stavljen na organizaciju obilježavanja desete obljetnice naših gimnazija, ali i dvadesetu obljetnicu Požeške biskupije prigodom koje se organizira biskupijsko hodočašće u Rim.

dsc_0037Kristu, našoj nadi, ali i našemu pedagogu, s kojim smo započeli današnji susret, poklonili smo se na kraju u zajedničkom euharistijskom klanjanju u crkvi sv. Lovre koje je predvodio vlč. Marijan Pavelić, a glazbom pratio. vlč. Mario Večerić. Okrjepljeni duhom potom smo našli okrjepu i za tijelo u prostorima Odgojno-obrazovnog centra gdje je upriličen prigodni domjenak.