Prva škola skijanja u KG-u

Katolička gimnazija u Požegi organizirala je 8. veljače 2018. četverodnevnu školu skijanja u Bosni i Hercegovini na planini Vlašić u turističkom naselju Eko FIS. Organizator škole skijanja je profesor Frano Barišić, a u samom programu sudjelovao je i profesor tjelesne i zdravstvene kulture Mario Raguž. Cilj ove prve škole skijanja, a nadamo se i budućih, bio je da učenici nauče osnovne elemente skijanja i da steknu ljubav prema zimskim sportovima, da nauče neke osnove o zimskom planinarenju i općenito o snalaženju u zimskim uvjetima.

Za prvu školu skijanja prijavilo se ukupno 12 učenika od kojih 9 neskijaša. Dolaskom u centar Eko FIS i smještajem u udobne apartmane krenuli smo s programom skijanja. Svakim danom od 9 do 16 sati učenici su bili na skijaškim stazama, s jedinom pauzom od sat vremena koja DSC_3031je bila za vrijeme ručka. Prvi pomak se već pokazao drugi dan gdje su oni malo nadareniji već vladali skijama i uspješno samostalno vozili stazama. S onima kojima je trebalo nešto više vježbe pristupalo se individualno te su i oni vrlo brzo ovladali osnovnim skijaškim tehnikama. Kako se vrijeme mijenjalo tako se i staza prilagođavala što je našim polaznicima omogućilo da svoje tehnike isprobaju u svim zimskim uvjetima. Dobrim vladanjem i brzim napretkom odlučili smo da se iskušaju i s noćnim skijanjem prilikom kojeg se temperatura spuštala ispod ništice, a staza je bila zaleđena i puno brža nego za dnevnog skijanja. Neki su uz oprez polako spuštali dok su neki uživali u brzini i tehnici svladavanja zaleđenih dijelova staze. Treći smo dan nakon jutarnjeg skijanja odlučili ispitati njihova znanja i vještine koje su stekli kroz ova tri dana. Svih dvanaestero polaznika ispunilo je naša očekivanja i bez većih poteškoća se spustilo svim stazama prekrasnog Vlašića. Po povratku u Hrvatsku obišli smo Školski centar „Petar Barbarić“, našu bratsku gimnaziju po kojoj smo i dali naziv naše škole skijanja. Zajedno u tišini i miru na grobu blaženog Petra Barbarića zahvalili smo za sva dobra u protekla tri dana, a ostale molitve i zahvale uputili smo za vrijeme misnog slavlja u župnoj crkvi sv. Ivana u Travniku. Nismo mogli otići a da nismo probali poznate travničke ćevape koje svima preporučujemo. U povratku samo imali i kratki odmor na čuvenom vodopadu u Jajcu.

Smatramo da je ovakav oblik edukacije potreban današnjim mladima kako bi učili o vrijednostima, promicanju i razvijanju svijesti o zimskim aktivnostima te aktivnom i zdravom odmoru u planini. Nadamo se u idućim godinama još većem broju kandidata koji će se odvažiti na nove i nesvakidašnje, ali svakako zabavne izazove.